"Din punct de vedere bancar, economic, este o masura benefica, pentru ca, pe de-o parte, bancilor li se disponibilizeaza acea lichiditate, oamenii au bani mai multi de cheltuit, asta inseamna taxe mai multe, TVA si toate celelalte, si inseamna activitate economica. Noi, 2013, am avut crestere pe agricultura, pe cresterea productiei industriale, si in 2014 trebuie sa mai avem si consum, adica oamenii sa aiba bani de cheltuit", a spus Ponta, dupa discutia avuta, joi, la sediul Bancii Nationale a Romaniei, cu guvernatorul Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

Luni seara, la finalul discutiilor cu FMI, premierul Ponta a confirmat informatiile transmise anterior de Mediafax, privind programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.

Isarescu a declarat insa, miercuri, ca bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante, dar ar putea sa aleaga o usurare a platilor pentru clientii care "gafaie" si sunt aproape de neperformanta.

El a aratat ca schema fiscala privind restructurarea creditelor reprezinta un prim pas spre diferentierea impozitarii, prin limita de venit de 1.600 de lei impusa pentru clientii bancilor care pot beneficia de reducerea impozitului.

Solicitat de presa, la sediul BNR, sa comenteze aceasta declaratie a guvernatorului, conform caruia schema fiscala privind restructurarea creditelor reprezinta un prim pas spre diferentierea impozitarii, premierul a aratat ca schema reprezinta un instrument de sprijin, precum alte astfel de instrumente, dar ca nu se renunta la cota unica de impozitare.

Intrebat daca guvernatorul BNR i-a transmis sustinerea sa in relatia cu bancile pentru aceasta masura, Ponta a afirmat ca a beneficiat de sprijinul bancii centrale pentru toate masurile de cand este prim-ministru.

Intrebat, totusi, de ce la discutii a fost prezenta si conducerea ASF, premierul a raspuns doar ca "pentru alte lucruri" si ca nu despre ratele la banci a discutat cu aceasta.

Surse oficiale, citate de Mediafax, declarau anterior ca premierul Victor Ponta se afla la sediul Bancii Nationale a Romaniei, unde are o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu, la care participa insa si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, precum si conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Joi, inainte de intrevederea cu seful Guvernului, Isarescu a aratat ca relatia de cooperare dintre institutiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar trebuie formalizata cat mai repede din punct de vedere legal, iar principala problema o va reprezenta riscul reputational, care poate genera panica in intreg sistemul financiar.

Ponta: Ratele reduse la credite, aplicate si in Italia de Berlusconi, care nu era de stanga

Masura injumatatirii ratelor la creditele bancare a fost aplicata, in 2009, in Italia de prim-ministrul Silvio Berlusconi si fostul guvernator al Bancii Italiei, actual guvernator al Bancii Central Europene, si niciunul dintre acestia nu era "de stanga", a afirmat premierul Victor Ponta.

"Apropos de chestia cu stanga si cu dreapta, cu liberalismul si neliberalismul: imi trimitea cineva ca aceasta masura a fost aplicata, in 2009, in Italia de primul-ministru Berlusconi si fostul guvernator al Bancii Italiei, actual guvernator al Bancii Central Europene. Nu cred ca sunt de stanga niciunul dintre ei, adica...ideea e sa fim seriosi cand comentam ceva, sa vedem care sunt toate implicatiile, sa nu le politizam, sa ne gandim ca este bine pentru economie si pentru oameni, bineinteles. Ce ne dorim mai mult ?", a afirmat Ponta, dupa discutia avuta despre acest proiect, la sediul Bancii Nationale cu guvernatorul Mugur Isarescu.

Anterior, intrebat de jurnalisti cum comenteaza declaratia liberalului Klaus Iohannis, care a aratat ca PNL nu agreeaza masura reesalonarii creditelor, nefiind de dreapta, Ponta a mentionat ca Iohannis nu a participat la sedinta.

"Sincer, cred ca e o prostie sa mai vorbesti de masuri de dreapta si de stanga. Ce e de dreapta si de stanga? Banii care se scot de la banci, pentru ca e vorba de provizioane pentru credite neperformante, se duc la populatie care ii cheltuie si creste consumul. Ce e neliberal in asta? Sau cine mai e liberal acuma in Romania ca sa ne spuna cum e cu liberalismul sau cu social-democratia?", a spus Ponta.

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seara la TVR ca masura Guvernului privind reesalonarea creditelor la banci nu a fost discutata si agreata in PNL, mentionand ca in opinia sa nu este o masura liberala si va solicita clarificari la Delegatia Permanenta a partidului.