"Pastrarea cotei unice a fost o conditie a partenerilor liberali din coalitie. Am acceptat-o, o pastram si sunt absolut convins ca, pana la alegerile din 2016, Romania va avea clar cota unica de 16%, iar, mai departe, sigur, fortele politice care vor avea legitimitatea data de alegerile parlamentare din 2016 vor putea sa spuna daca mentin aceasta cota unica sau nu", a spus Ponta, la cea de-a XXIII-a editie a "Topului National al Firmelor Private din Romania-TOP 2013". 

El a reluat totodata ideea ca nu vor fi majorate taxe si impozite pentru anul viitor, cu argumentul ca tot ceea ce a fost adoptat si se afla in dezbatere in prezent se inscrie in politica fiscal-bugetara deja aprobata cu organismele internationale. 

"Asa incat, 2015 si 2016, nu cred ca guvernul viitor are in vedere sa mareasca vreo taxa sau vreun impozit special", a afirmat Ponta.

Dobanda de referinta a BNR va scadea, probabil zilele urmatoare, sub 3%

Premierul Victor Ponta a mai spus si ca dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va scadea, probabil in zilele urmatoare, sub 3%.

"Dobanda de referinta a Bancii Nationale era in 2009 de 8,5%. Acum, probabil ca in zilele urmatoare, va scadea sub 3%", a afirmat Ponta.

Ponta a apreciat ca aceasta este o veste buna pentru intreprinderi mici si mijlocii, deoarece creditele pe care le contracteaza sunt la costuri mai mici.

Viceguverantorul BNR Bogddan Olteanu a declarat recent ca BNR va analiza marti, 4 noiembrie, eventuale masuri de relaxare monetara, pe fondul incetinirii inflatiei si sub influenta actiunilor initiate de BCE pentru stimularea economiei.

In luna august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

La sfarsitul lunii septembrie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, pentru a stimula cresterea economica nationala si pentru a sustine acordarea de credite. Pana in luna septembrie, Romania avea cea mai mare dobanda cheie dintre statele UE din estul Europei.

Analistii se asteapta la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare si in noiembrie, cu taierea a inca 0,25 puncte procentuale, astfel incat dobanda cheie va ajunge la 2,75%.