"Avem colectari mai mari decat in primul trimestru al anului 2013 si cheltuieli mai mici. Deocamdata, sunt multumit pentru ca, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem sa punem in aplicarea scaderea cu cinci puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale la angajator", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a precizat ca impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scaderii CAS, este de 2,6 miliarde lei, iar cifra avansata de presedintele Traian Basescu, de 5,5 miliarde lei, reprezinta impactul pe un an intreg, Ponta apreciind ca Basescu este in general "Gica contra" doar pentru ca aceasta masura este sustinuta de Guvern.

Ponta a aratat ca cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte incasari, respectiv o colectare mai buna si reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la inceputul lunii iunie cu FMI.

"Este un obiectiv politic si, poate, un obiectiv economic, care poate duce la pastrarea acestui trend pozitiv de crestere economica. Daca Basescu este impotriva reducerii CAS, a spus-o, e opinia lui, sincer sa fiu nici nu ma mira din moment ce el a fost cel care a taiat salariile si pensiile si a marit TVA, normal ca nu vrea nici reducerea CAS. Asta e gandirea lui economica", a adaugat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, dumunica, la o dezbatere a Fundatiei Miscarea Populara, ca nu este impotriva reducerii CAS cu 5 puncte, el mentionand insa ca nu este "suficient de inteligent" sa inteleaga de unde se va sustine masura, care inseamna 5,5 miliarde.

Executia bugetara din primul trimestru s-a incheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentand 0,14% din PIB, in scadere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie si 0,67% din PIB in perioada similara din 2013.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei in primul trimestru si reprezinta 7,4% din PIB. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Finantelor.

Surse guvernamentale au declarat recent ca veniturile bugetare din pe primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei. Cresteri fata de primul trimestru din 2013 au fost inregistrate la incasarile din impozitul pe profit (+235 milioane de lei), accize (+639 milioane de lei), contributiile de asigurari sociale (+587 milioane de lei).

"Romania sustine decizii rapide pentru o piata europeana unica a energiei"

Premierul afirma ca, dupa incheierea alegerilor europarlamentare, la nivelul Uniunii Europene trebuie sa fie decisa foarte repede infiintarea pietei unice a energiei, pentru negociarea cu Rusia a unor preturi unice la importurile energetice, precum si incheierea acordului comercial UE-SUA.

Prezent, luni, la a 45-a adunare generala a World Trade Centers Association, premierul Victor Ponta le-a reamintit participantilor ca, timp de patru saptamani, toti liderii europeni sunt in campanie pentru Parlamentul European, dara aratat ca, in urma acestor alegeri, Uniunea Europeana are de adoptat foarte repede doua decizii importante.

Prima dintre acestea vizeaza crearea unei piete unice a energiei la nivelul UE si a fost propusa de premierul Poloniei, Donald Tusk.

"Guvernul pe care il conduc si Romania sustin in totalitate, noi am discutat acest lucru cu premierul Tusk, stie foarte bine ca are spijinul nostru. Mai direct, pe intelesul tuturor, nu 28 tari care negociaza separat cu Rusia pretul energiei, pentru ca asta inseamna de fiecare data preturi mai bune sau mai rele, in functie de interese politice, ci 28 de tari europene care au o singura politica referitoare la energie, au o singura politica referitoare la preturile cu care importa energie din Rusia si, in felul acesta, fiind un partener mult mai puternic in relatia atat de dificila si de complicata - din ce in ce mai dificila si mai complicata dupa agresiunea din Crimeea - intre Europa si Rusia", a declarat Ponta.

Acesta si-a exprimat speranta ca o criza precum cea din urma va impulsiona o decizie mai rapida si pozitiva pentru incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), avand ca rezultat o piata comuna intre UE si SUA.

Potrivit premierului, un astfel de acord va creste nivelul de competitivitate si transparenta si va oferi oportunitati economiei romanesti.