Dupa ce au facut o vizita de intentie la Guvern si inca una la Ministerul Transporturilor, reprezentantii Mega Misiunii, asa cum a fost numita aceasta delegatie britanica, au si pus pe hartie primele intentii concrete.

"O cale ferata pana la aeroport, posibil finantata printr-un parteneriat public-privat. Firmele noastre au expertiza in astfel de lucrari si am dori sa cream locuri de munca aici si sa investim, de asemenea", a spus Brian Wilson, seful delegatiei.

La Bucuresti nu au venit constructori de autostrazi, ci doar consultanti si ingineri in proiecte de infrastructura. Reprezentantii Atkins, a treia companie din Europa de acest fel si a 15-a din lume, vrea sa ne modernizeze cu bani europeni aeroporturile, dar si drumurile sau transportul din marile orase.

"Planuri in Romania sunt destul de mari si cred ca aceasta este ceva foarte bun, aveti un Masterplan generral la transporturi, aveti un plan concret si noi suntem aici pentru a ajuta", a explicat Paul Brummel.

Englezii tintesc cele 40 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeana le-a alocat tarii noastre si pe care trebuie sa le cheltuim pana in 2020. Pe langa transporturi, compania Nuvia ar vrea sa obtina un contract pentru gestiunea deseurilor nucleare.

"Avem undeva la 120 de milioane de lire cifra de afaceri. Din pacate foarte putin provine din zona Europei Centrale. Avem contracte la Kozlodui, dar am vrea si contracte aici", aprecizat Derek Collins, manager.

Membru in Consiliul de Coroana al Marii Britanii, Brian Wilson, seful delegatiei, recunoaste ca pana acum firmele britanice care au venit pe cont propriu in Romania s-au lovit de birocratie si coruptie. Spera ca venirea companiilor in grup, la Bucuresti, sa arate autoritatilor ca britanicii vor transparenta si corectitudine. 

Oamenii de afaceri britanici planuiesc sa participe la licitatii pentru proiecte finantate cu bani europeni de modernizare a caii ferate care leaga Bucurestiul de Sofia, dar si sa investeasca in energie si productia de apa. O alta strategie a companiilor din insula este subcontractarea proiectelor obtinute deja de firme romanesti. Delegatia pleaca maine in Bulgaria pentru exact acelasi tip de discutii si peste Dunare.

Ponta: Avem la est un mare "urs", dar Romania e cea mai stabila

La randul sau, premierul Victor Ponta i-a asigurat pe investitorii britanici ca, desi la est este un "mare, mare urs", care pretinde ca doarme sau ca se apropie de teritoriul romanesc, facand rau altor state, Romania ramane cea mai stabila tara din regiune in care se poate investi, spunand si ca in acest an va reduce TVA.

"Avem la est un mare, mare urs. Uneori se face ca doarme, alteori se face ca se apropie de Romania sau face foarte mult rau Ucrainei, Moldovei, Georgiei si altor tari care incearca sa se dezvolte democratic. Cu atat mai mult in aceste conditii, va pot asigura - si nu este doar opinia Guvernului, cred ca e o afirmatie care se bazeaza pe toate opiniile independente - ca Romania este si va ramane cea mai stabila si predictibila tara din regiune. Asadar, este tara cu care se pot face afaceri, este tara cu care se pot face proiecte pentru viitor", le-a spus Ponta. 

El a apreciat ca nivelul partaneriatelor de afaceri romano-britanice este redus in comparatie cu potentialul existent, aratand ca domeniile IT, energiei, infrastructurii sau agriculturii sunt competitive si pot atrage investitii. 

In opinia premierului, desi situatia privind fondurile europene absorbite "a fost o rusine reala", doar 7% din cele alocate Romaniei fiind atrase in cinci ani, din 2012, timp de patru ani la rand, autoritatile au inregistrat o medie de 3% a cresterii economice, cu cresterea considerabila a absorbtiei banilor comunitari. 

Ponta a sustinut ca si legislatia fiscala favorizeaza mediul de afaceri, mentionand ca Romania are "inca" o cota unica de 16%, iar taxa pe valoarea adaugata urmeaza sa fie redusa "anul acesta". 

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, a aratat ca este vorba de cea mai mare misiune de afaceri britanica in Romania de dupa Revolutie, subliniind ca domeniile care intereseaza in mod special companiile britanice sunt cel nuclear, energie, petrol si gaze, transport si infrastructura, apa si mediu inconjurator.

Potrivit datelor Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, nivelul schimburilor comerciale romano-britanice a atins trei miliarde euro in 2014, investitiile britanice in Romania fiind de circa 6,5 miliarde euro.