Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza propunerea presedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind reducerea bugetului UE pentru 2014-2020, Victor Ponta a declarat ca propunerea este "extrem de nefavorabila" Romaniei, scrie Mediafax.

"Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabila noua, este alta propunere decat a CE si PE si este inacceptabila. Cand spui inacceptabil, Romania fiind o tara cu drepturi depline in UE, cand ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota impotriva, iar bugetul UE nu se poate adopta decat prin unanimitate. Prin pozitia Guvernului si a majoritatii parlamentare il sprijinim pe presedintele Basescu sa nu cedeze, pentru ca domnia sa spune <Asta e pozitia Parlamentului si Guvernului, nu puteti sa ma convingeti sa cedez>. Presedintele tine mult la institutii, mai putin la popor, si institutiile - Guvern, Parlament - au spus care este limita dincolo de care Romania nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020", a spus Ponta.

El a afirmat ca delegatia Romaniei nu merge la Bruxelles sa ceara lucruri "absurde", ci ceea ce Comisia Europeana si PE "au considerat ca e corect". "Importanta e pozitia Romaniei la Consiliul European", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta anunta, joi, dupa intalnirea cu seful statului, ca la reuniunea Consiliului European de saptamana viitoare va participa presedintele Traian Basescu.

Ponta preciza totodata ca, in intalnirea de la Palatul Cotroceni, i-a prezentat presedintelui discutiile avute pana in prezent de Guvern privind bugetul comunitar 2014-2020, insistand asupra faptului ca nu poate fi acceptata propunerea recent prezentata de presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si care implica scaderi de fonduri atat pentru politica agricola comuna, cat si pentru politica de coeziune si introducerea unor criterii noi, defavorabile Romaniei, de stabilire a alocatiilor.

El arata ca, daca va fi cazul, pentru aceasta propunere defavorabila Romania isi va exercita dreptul de veto. Premierul asigura ca nu exista disensiuni intre pozitia Presedintiei si cea a Guvernului privind bugetul comunitar.