"Salariul minim pe economie e 1200. A fost o greseala de redactare pentru ca am redactat lucrurile de miercuri noapte pana joi, la fel cum a fost o greseala cea referitoare la privatizarea CFR Marfa - ramane conform acordului cu FMI, privatizare majoritara si nu minoritara", a spus Ponta. 

El a aratat ca forma finala a programului de guvernare va fi forma pe care marti Guvernul o depune la Parlament, dupa ce primeste eventual observatii. 

Ponta a precizat, totodata, ca era logic ca noul program de guvernare sa stipuleze faptul ca CAS scade daca situatia financiar-bugetara permite, argumentand ca intre timp Romania a incheiat un nou acord cu FMI si a ratificat Tratatul de guvernanta fiscala. 

"Daca vrem sa fim tara membra a UE nu putem peste noapte sa aruncam bugetul in cap si sa il facem altfel. Evident ca in discutia cu CE in primul rand si cu FMI aceste obiective politice si de guvernare le vom realiza. Nu putem sa le facem impotriva tratatelor pe care Romania le-a ratificat deja", a spus Ponta. 

Limita maxima pana la care ar urma sa creasca, in etape, pana in 2016 salariul minim este in programul noului Guvern mai mica decat limita superioara asumata de Guvernul USL in decembrie 2012, fiind calculata acum la 1.100 lei, fata de tinta de 1.200 lei fixata atunci pentru acelasi interval.  Astfel, in programul de guvernare asumat la sfarsitul anului 2012, angajamentul era pentru o crestere progresiva a salariului minim pe economie, pana in anul 2016, pana la 1.200 lei. 

Guvernul a preluat, eronat, din vechiul program de guvernare paragraful privind CFR Marfa, asumandu-si astfel vanzarea doar a unui pachet minoritar de actiuni, contrar deciziei CSAT si obligatiilor FMI, premierul Victor Ponta, atentionat, vineri, de Mediafax, cerand telefonic SGG modificarea in Parlament. 

"Asa a aparut, minoritar ? Este o greseala", a spus Ponta, dupa care l-a sunat pe secretarul general al Guvernului si i-a cerut sa modifice textul in Parlament, acolo unde programul a fost deja transmis in aceasta forma.