"Nu exclud (un nou acord cu FMI-n.r.), dar vreau foarte mult sa nu mai fim tratati de fiecare data ca elevul din prima banca, care face tot ce spune profesorul si, dupa aceea, il mai si trage de urechi, ca e in prima banca. Noi ne-am facut treburile, dar capacitatea Romaniei de a se dezvolta in continuare presupune sa reducem niste decalaje fata de cei din Vest. Mai direct, daca o tara din Vestul Europei investeste 100 de euro in autostrazi, noi nu putem sa investim tot 100, ca ei au deja autostrazile, iar noi nu le avem. Daca pretul energiei in Germania este 10 euro, nu poti sa spui imediat ca si la mine sa fie 10 euro, ca nu avem aceleasi venituri", a spus Victor Ponta. 

La sfarsitul anului trecut, dupa ce FMI a insistat ca Guvernul sa isi reduca deficitul bugetar pe 2015, Ponta a afirmat ca expertii Fondului se descarca pe Guvern ca pe "elevul din ultima banca". 

"Eu am trei ani de negocieri cu Fondul si cu Comisa, ca aici e Comisia Europeana. Ei intotdeauna, daca ne gasesc pe noi mai mici, stiti cum se spune, "elevul din ultima banca", pe ala se descarca multe lucruri", a spus atunci Ponta. 

In februarie, la ultima misiune de evaluare a acordului, Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si Comisia Europeana si nu a fost semnata o scrisoare de intentie, discutiile urmand sa continue in aprilie. 

Fondul a aratat ca Romania se mentine vulnerabila la socuri externe, iar remedierea bilanturilor nu este inca finalizata, economia romaneasca corectand insa, in mare parte, dezechilibrele interne si externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide. 

Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare. 

Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu UE, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009. 

Premierul Victor Ponta a declarat de mai multe ori ca Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unuia flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa. Polonia are o linie de credit flexibila care este accesata doar in cazuri extreme si care presupune termeni mai putin rigizi decat cei inclusi in acordurile incheiate cu Romania, inclusiv raportat la frecventa misiunilor de evaluare, care ar urma sa se desfasoare odata la sase luni, fata de trei luni in prezent pentru Romania.