"Nu mai trebuie sa stabileasca Guvernul central nivelul taxelor. Autoritatile locale vor avea dreptul ca, la un moment dat, sa se consulte cu cetatenii si sa spuna daca reduc sau maresc taxele", a spus Ponta, la un post de televiziune.

Potrivit unui document citat de Mediafax, impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze urmand sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme.

Modificarea va fi facuta prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.

"Avand in vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale in luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20% a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta.

In prezent, autoritatile administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale fata de nivelurile aprobate de Guvern doar pana la 20%, limita-maxima calculata fara discriminare atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.