Victor Ponta a afirmat, intr-un interviu acordat la Bucuresti agentiei Bloomberg, ca noul acord va ajuta la reducerea costurilor de finantare si va sprijini moneda nationala.

Termenii noului acord se vor concentra pe consolidarea companiilor de stat si pe mentinerea disciplinei fiscale, a mai spus premierul. "Va fi un acord imbunatatit...Nu vom avea un acord foarte detaliat, ca in trecut", a declarat Ponta, potrivit Mediafax.

Prim-ministrul Romaniei a adaugat ca scaderea costurilor de finantare ale statului roman va continua dupa incheierea noului acord cu FMI si ca BNR va reduce, probabil, dobanda de politica monetara, aflata in prezent la minimul record de 5%. "Cea mai mare provocare pentru Romania in acest moment este finantarea, avand in vedere ca bancile sunt mai restrictive", a precizat oficialul.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, autoritatile precizand anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.

Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.

Crede ca Romania poate avea crestere economica peste 1,6%

Economia Romaniei ar putea creste in acest an cu o rata mai mare fata de cea de 1,6% prognozata, dupa o majorare a Produsului Intern Brut de 2,4% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, a explicat Ponta.

La sfarsitul lunii iulie, Executivul va efectua prima rectificare a bugetului din acest an.

Comisia Europeana anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 1,6% in acest an, in linie cu estimarile FMI si ale Guvernului, si cu 2,2% anul viitor. FMI estimeaza o crestere de 2% pentru 2014. Banca Mondiala se asteapta la un avans economic de 1,7% in acest an si de 2,2% anul urmator, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este cea mai pesimista, luand in calcul un avans al PIB de 1,4% in acest an si de 2,2% anul urmator.