"Tendinta BNR este de a scadea dobanda pentru a participa la reluarea cresterii economice (...) Piata romaneasca este una foarte competitiva, care trebuie sa integreze Basel III si noile reglementari ale BNR privind creditele de consum. Este un domeniu competitiv in care finantarea este limitata, deci ratele de dobanda au tendinta sa creasca. Bancile incearca sa-si pastreze marja de dobanda (...) Deocamdata ne asteptam la o crestere a dobanzilor, atat la depozite cat si la credite", a spus Popuet, citat de Mediafax.

BRD - Societe Generale are peste 60% din depozite atrase in moneda locala, in timp ce pe partea de creditare raportul se inverseaza, in jur de 55% din finantari fiind acordate in valuta si numai 45% in lei.

"Ca viziune personala, mi-e destul de greu sa cred ca vom reusi in mod marcant in perioada urmatoare o reducere a ponderii creditului in euro. Decizia clientului este pe baza ratei nominale, iar diferentialul este inca mare. E o inclinatie psihologica", a declarat directorul general adjunct al BRD Claudiu Cercel.

El a punctat ca desi marja de dobanda incepe sa creasca si la euro, clientul inca nu percepe acesta miscare.

Potrivit lui Cercel, banca a castigat din operatiuni de piata, de natura celor comerciale sau de trading, cu 5% mai mult decat in 2010, dar din cauza cresterii costului resurselor in moneda locala si swap-urile prin care BRD a atras valuta au fost mai scumpe, ceea ce a afectat rezultatul pe trezorerie.

Banca-mama, Societe Generale, a pastrat limitele de finantare pentru subsidiara din Romania, iar Cercel afirma ca expunerea totala a grupului francez pe piata locala depaseste 3 miliarde de euro.