"Nimeni nu se poate indoi ca Spania nu este un stat puternic si o putere economica care-si va onora obligatiile si plati datoriile", a afirmat Zapatero.

Guvernul spaniol este presat, in contextul crizei din Grecia, sa reduca de urgenta cheltuielile si sa continue reforma in domeniul muncii.

Masurile de austeritate avute in vedere de premier prevad, printre altele, scaderea cu 5%, in medie, in acest an, a salariilor functionarilor publici. In aceste conditii, sindicatele au anuntat ca pe 8 iunie vor organiza o greva generala.

"Stiu ca sunt proteste din partea acelora care nu impartasesc opiniile guvernului, insa nu ne vom modifica planurile. Trebuie sa facem acest efort pentru a economisi acum, astfel incat sa continue si maine dezvoltarea unui stat prosper", a adaugat Zapatero.

El a mentionat ca reducerile aprobate joi de guvern vor contribui la scaderea cu 1,5% a cheltuielilor sociale. Aceste costuri au urcat cu 50% din 2004, an in care Zapatero a preluat functia de premier.

Ajungerea la un acord in privinta reformei in domeniul muncii va reprezenta o problema extrem de dificila pentru guvern, avand in vedere ca va trebui asigurata siguranta locului de munca, asa cum au cerut sindicatele, dar si flexibilitate pe piata muncii, conditie necesara dezvoltarii afacerilor.