Liu Xiaobo a fost arestat pe 23 iunie 2008, sub acuzatia oficiala de „incitare la subversiune a puterii de stat”, pentru ca a participat la miscarea pentru democratie, numita "Carta 08",

Procesul sau a avut loc pe 23 decembrie 2009, iar pe 25 decembrie 2009 a primit o sentinta de 11 ani inchisoare si doi ani de privare a drepturilor politice.

Carta 08 este un manifest publicat la 60 de ani de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, scrisa in stilul Cartei 77 din Cehoslovacia. In ea se cere mai multa libertate de exprimare, respectarea drepturilor omului si alegeri libere. Pe 8 decembrie 2008, cu doua zile inainte de lansarea oficiala a Cartei, Liu a fost luat de acasa de catre politie si tinut la izolare de atunci.

Nu i s-a permis sa se intalneasca cu un avocat sau cu familia. O singura data, in ziua de Anul Nou, in 2009, i s-a permis sa ia pranzul alaturi de sotia sa, insa si cu doi politisti alaturi.

SUA si Uniunea Europeana au cerut in mod formal eliberarea neconditionata a lui Liu.

Un numar-record de 237 de candidati au fost propusi anul acesta pentru primirea Premiului Nobel pentru Pace. Anul trecut distinctia a fost primita de presedintele SUA, Barack Obama.