Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri, ca in dosarul "Carpatica" a fost extinsa urmarirea penala si fata de Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, informeaza Mediafax.

Din ordonanta de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, Dan Radu Rusanu "a exercitat presiuni", in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, "urmarind si reusind" impunerea lui Radu Mustatea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto carte verde.

In acest context, sustin procurorii, Dan Radu Rusanu a facut demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, "care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup".

Potrivit DNA, Rusanu ar fi intocmit proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

Procurorii DNA i-au oprezentat vineri lui Dan Radu Rusanu acuzatiile si calitatea procesuala, in conformitate cu prevederile articolului 307 din Codul de procedura penala.

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a declarat, la iesirea de la DNA, ca, in opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legatura mai mare cu Astra decat cu ordonanta ASF, precizand ca martea viitoare va avea raspunsul privind urmarirea sa penala.

Dan Radu Rusanu a spus ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care a fost modificat numarul de membri din Consiliul ASF de la 11 la noua, respectand cu strictete criteriile din lege privind experienta, vechimea si, in special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitata de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International.

In dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.

In dosarul "Carpatica" mai sunt urmariti penal Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv in 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti. In cazul lui Radu Mustatea, instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

In 12 februarie, Marian Mirzac a demisionat din functia de membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, in dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica.

In 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de urgenta, reducerea componentei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, desi prevederea fusese inclusa si intr-un proiect de lege aprobat de Camera Deputatilor si trimis la Senat. Concomitent, Ministerul Finantelor Publice a publicat la sectiunea transparenta decizionala a paginii web a institutiei proiectul de ordonanta de urgenta.

Documentul stabilea, printre altele, ca membrii Consiliului ASF trebuie sa indeplineasca si conditia de a avea o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta.

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara Daniel Tudor anunta atunci ca nu va mai candida pentru aceasta functie din motive personale si ca urmare a unei posibile incompatibilitati cu statutul de senator al sotiei, Doina Tudor.

Presedintele Basescu a declarat, miercuri, ca cere Parlamentului revocarea "imediata" a intregii conduceri a ASF, sustinand, referitor la aceasta institutie, ca este "o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca".

Premierul Victor Ponta a afirmat ca presedintele Traian Basescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societatii Astra Asigurari, unul dintre sponsorii sai, are probleme.

"Consider ca atacul domnului presedinte Basescu este legat ca una din companiile fata de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigata de catre ASF si de catre institutiile statului", a spus Ponta.