Sorin Petre Dimitriu, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata si trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, se arata intr-un comunicat de marti al DNA.

Alaturi de acesta sunt cercetati Gabriel Dan Mihut, director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, pentru constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata si trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, si Gabriela Dumitriu, consilier al presedintelui CCIB, pentru constituire a unui grup infractional organizat si opt infractiuni de santaj in forma continuata.

Potrivit procurorilor, in perioada iunie 2010 - martie 2012, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Petre Dimitriu, in asociere cu alte persoane cu functii de conducere in cadrul aceleiasi institutii, intre care Gabriel Dan Mihut si Gabriela Dumitriu, au constrans opt angajati ai institutiei, prin amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30 si 70 la suta din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani.

Pana in prezent s-a stabilit ca sumele retinute nejustificat totalizeaza peste 300.000 de lei, au precizat procurorii DNA.

"In cazul a trei dintre salariatii care au solicitat plata integrala a drepturilor banesti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de munca, fara a invoca un motiv plauzibil", potrivit procurorilor.

Celor trei inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar in 2 aprilie procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pentru 24 de ore. Procurorii au cerut, marti, instantei Tribunalului Bucuresti arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.