"Majoritatea indiciilor sunt pentru o intalnire bilaterala cu presedintele Barack Obama. Este de bun-simt, se lucreaza de multa vreme, s-a finalizat", au comentat surse citate de Mediafax.

Cat priveste esenta vizitei presedintelui Basescu in SUA, aceasta se va concentra in "acorduri militare importante", cel mai probabil fiind vorba si despre eventuala semnare a acordului privind scutul antiracheta, au precizat sursele citate. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declara, la 14 iulie, ca acordul privind scutul antiracheta va fi semnat de sefii diplomatiilor romana si americana.

Una dintre principalele probleme aflate in suspensie pe agenda bilaterala romano-americana este chestiunea eliminarii vizelor pentru cetatenii romani. Romania, alaturi de Polonia si Bulgaria, sunt singurele state UE care nu sunt inca incluse in programul Visa Waiver.

Romania si SUA au colaborat extrem de strans in ultimii ani in chestiuni militare. Dovada stau implicarea Romaniei, alaturi de SUA, in Irak, in Afganistan dar si in alte zone. SUA au fost printre primele state care au recunoscut independenta provinciei. Romania refuza, in schimb, recunoasterea independentei ba, mai mult, a fost intervenienta la CIJ in favoarea Serbiei in acest dosar.

O alta problema bilaterala despre care presa a relatat pe larg, dar care a ramas nerezolvata a constituit-o eventuala achizitionare a 24 de avioane F-16 de la americani. Achizitionarea acestora, aprobata deja de CSAT, costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursa de zbor estimata la inca 10-15 ani, urmand sa ajunga in Romania in 2013. Insa, premierul Emil Boc a declarat ca Executivul nu are bani pentru asa ceva.

Vizita presedintelui Traian Basescu la Washingtron are loc pe fundalul unei revigorari a subiectului presupuselor inchisori CIA din Europa, gazduite inclusiv in Romania

La acest moment, nu se cunosc detalii oficiale despre programul presedintelui Basescu in SUA.  Site-ul Casei Albe, in sectiunile rezervate programului presedintelui si vicepresedintelui SUA nu mentioneaza niciun amanunt despre actiunile din saptamana viitoare ale acestora. De asemenea, informatii despre un eventual program al presedintelui roman in Statele Unite nu se regasesc nici pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Citeste si

G8 finanteaza tarile "primaverii arabe" cu 80 de mld. de dolari

Atacurile din 11 septembrie asupra World Trade Center, subiect de reclama GALERIE FOTO