Preţul gramului de aur a urcat de la 203.0148 lei la 203.8826 lei. Acesta este a treia oară, în ultimele trei zile, când preţul aurului atinge un nou nivel record.

Aurul a început să se scumpească masiv de la începutul săptămânii, din cauza escaladării conflictului comercial dintre SUA și China.

Aurul tinde să se scumpească în vremuri de incertitudine economică și de cădere a burselor sau atunci când oamenii sunt îngrijorați din cauza inflației.

În astfel de momente, investitorii caută să își pună banii la adăpost, cumpărând metal prețios. O astfel de perioadă traversează lumea în prezent. Joi, preţul aurului a depăşit pragul psihologic de 1.500 dolari o uncie, pe piețele internaționale.

Luni, Banca Centrală a Chinei a lăsat moneda naţională să se deprecieze sub pragul de şapte yuani pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Decizia a fost luată că urmare a escaladării războiului comercial dintre Washington şi Beijing și a provocat o furtună pe pieţele financiare din lumea întreagă.

În replică, SUA au acuzat oficial China că şi-a slăbit deliberat moneda. Dar această decizie a Chinei urmează după ameninţarea lui Donald Trump de a impune taxe vamale suplimentare pentru cvasitotalitatea importurilor chineze de la 1 septembrie, în pofida reluării negocierilor comerciale la înalt nivel între Washington şi Beijing, care se aflau într-un punct mort din primăvară.

Euro scade sub 4,73 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7273 lei/euro, în scădere cu 0,07% faţă de valoarea atinsă joi, iar lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din septembrie 2017.

Joi, euro a coborât la 4.7307 lei.

Lira sterlină a scăzut de la 5.1317 lei la 5.1081 lei, pe fondul temerilor legate de Brexit. Acesta este cel mai scăzut nivel din 14 septembrie 2017, când a fost 5.1003 lei.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut de la 4.2197 lei la 4.2184 lei.

Cursul francului elveţian a crescut de la 4.3268 lei la 4.3376 lei.