"Cresterea de pret la grau de la 120 de euro pe tona in iunie la 170 euro in iulie si la 200-220 euro in toamna acestui an, dar si majorarea de TVA de la 19% la 24%, au facut ca pretul fainii sa urce cu 60% si ca painea sa se scumpeasca cu 10% in ultimele patru luni", a spus Popescu.

El a adaugat ca scumpirea a avut ca efect reducerea cu 15% a pietei de panificatie fiscalizate incepand din luna iulie.

Potrivit datelor Rompan, dintr-un consum lunar de 180.000 de tone de paine la nivel national, piata fiscalizata acopera doar 35%, restul fiind autoconsum si piata neagra. Valoric, vanzarile de paine, incluzand piata neagra, sunt estimate la circa 1,3 miliarde de euro pe an.

"La o cresterea de pret a fainii cu 60%, painea ar fi trebuit sa se scumpeasca cu 30%, dar piata nu ar fi suportat aceasta crestere. Din acest motiv, peste 90% dintre brutari lucreaza fara profit si unii chiar in pierdere. In ultimele patru luni, din circa 4.500 de firme de morarit si panificatie s-au inchis aproximativ 700, adica peste 15%. Peste 3.500 de oameni din domeniu au intrat in somaj", a adaugat Popescu.

El a explicat ca in vara acestui an, odata ce Rusia a stopat exportul de cereale, a crescut presiunea pe Romania si Bulgaria, iar tara noastra a exportat circa doua milioane de tone de grau. Din acest motiv, Romania va trebui sa importe grau in primul semestru, la un pret cu 50% mai mare decat cel cu care a exportat, pentru ca intre timp preturile au crescut.