Deputatul Silviu Prigoana s-a suparat pe preoti si ar vrea ca ei sa nu mai primeasca bani de la buget. A initiat si un proiect de lege:

"Pentru ca institutiile de cult din Romania dispun de un patrimoniu si surse de finantare proprii, propunem ca sprijinul statului sa se margineasca la articolul din Constitutie, prin inlesnirea asistentei religioase in armata, spitale, penitenciare si orfelinate."

Parlamentarul se bazeaza pe zecile de mii de hectare de teren agricol si forestier pe care Biserica Ortodoxa le are in posesie, dar si la actiunile de la companiile din sectorul hotelier, energetic sau de transport.

Dar Patriarhia Romana ii respinge proiectul si spune ca banii de la stat li se cuvin preotilor, dupa secularizarea averilor bisericesti de catre Alexandru Ioan Cuza.

"De atunci, precizeaza Patriarhia, cheltuielile Bisericii au fost preluate de statul român, ca o compensatie materiala pentru proprietatile preluate, aproximativ un sfert din din suprafata agricola si forestiera a Tarii Romanesti si a Moldovei."

Preotii se plang toti ca o duc foarte rau, mai ales ca nu primesc mai mult de 1.000 de lei.

Legea urmeaza sa intre in dezbatere in aceasta toamna.