"Foarte important, Capitala Romaniei s-a imprumutat in moneda nationala, fara sa-si mai asume riscul valutar. Concret, in termenii de specialitate, credem ca a fost cea mai mare oferta de obligatiuni municipale din Romania, respectiv 2,2 miliarde lei. Dobanda medie obtinuta de municipalitate este 3,98%, in lei, ceea ce inseamna o economie la bugetul primariei Capitalei de 4 milioane lei anual. Ne-am atins un obiectiv strategic: am eliminat riscul valutar. Netezirea varfului de refinantare face sa nu mai avem niciodata un varf de refinantare atat de mare", a mentionat Oprescu, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca aproximativ 20% dintre investitori au fost straini si 80% romani. Dintre investitorii romani, cea mai mare pondere au avut-o bancile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investitii, cu 27%, si fonduri de pensii, cu 15%. Totodata, au mai participat institutii financiare internationale si fonduri de asigurari.

"Suntem foarte multumiti de interesul investitorilor. Institutiile financiare au demonstrat ca au incredere in puterea orasului Bucuresti, in modul in care este administrat si manageriat, in viziunea si strategia de dezvoltare a orasului. Incet, dar sigur, Bucurestiul devine credibil si performant. Este o satisfactie si o mandrie sa constati ca, prin aceasta emisiune, de acest nivel, ca abordare si tinuta, Bucurestiul se alatura, fara complexe, altor capitale europene. Paris, Praga, Varsovia, de exemplu. Aceste orase emit obligatiuni municipale de asemenea anvergura si tinuta", a mai spus primarul general al Capitalei.

Vanzarea obligatiunilor Primariei Municipiului Bucuresti a fost intermediata de consortiul Raiffeisen Bank Romania si casa de brokeraj BT Securities. Inca din prima zi de tranzactionare, Raiffeisen Bank va fi market maker pentru aceste obligatiuni municipale.

Primaria Capitalei, pe atunci condusa de Adriean Videanu, a contractat, in 2005, un imprumut in euro pentru a construi Pasajul Basarab si linia 41 de "metrou usor", potrivit Ziarului Financiar. La vremea respectiva, moneda unica europeana valora 36.186 de lei vechi, sau 3,61 lei "grei". Pentru luni, Banca Nationala a calculat un curs de 4,4292 lei la un euro.