Primarii i-au cerut soluţii ministrului Finanţelor, care le-a promis că vor primi bani, dar abia la rectificarea bugetară.

La sosire, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost încântată de apariţia ministrului Finanţelor Publice. “Domnule ministru, nu fugiţi, veniţi aici!”, i-a strigat ea.

Însă ministrul Finanţelor a plecat după mai puţin de o oră de discuţii. A apucat să le promită primarilor că le va completa găurile financiare la următoarea rectificarea bugetară.

Daniel Ștefan Drăgulin, primarul din Călăraşi, spune că a renunţat la mai multe proiecte. “Nu numai la proiecte, sunt şi alte activităţi pe care noi trebuie să le efectuăm mai ales că este şi anul Centenar, pe care trebuie să le desfăşurăm dar cu fonduri mai mici. Avem garanţia din partea dânsului ca la rectificarea bugetară care va avea loc în luna iunie-iulie, va fi o rectificare bugetară, noi sperăm...”

Găurile din buget sunt proporţionale cu mărimea municipiilor. “Bugetul Municipiului Cluj Napoca din nefericire în urma scăderii cotelor din impozitul pe venit a fost afectat cu 28 de milioane de euro”, spune primarul Emil Boc. “Există promisiunea ministrului Teodorovici ca o parte din această pierdere va fi compensată după luna iunie. Multe proiecte au fost amânate, altele au fost gradate pe mai mulţi ani, în loc să lucrăm cu 4 motoare lucrăm doar cu 2 motoare ca viteză de dezvoltare în materie de investiţii.”

Primăria Capitalei, având în vedere că nu încasează impozite şi taxe locale deoarece acestea merg către primăriile de sectoare, a pierdut cel mai mult, aproape 100 de milioane de euro”, afirma şi Gabriela Firea.

Robert Negoita, de la sectorul 3, susţine însă că nici el nu a beneficiat: “Ne-au scăzut bugetele foarte mult, ne-a asigurat încă o dată domnul ministru că bugetele locale nu vor fi afectate şi că ne asigura că nu vor fi mai jos decât bugetul, execuţia pe 2017, în consecinţă nu avem decât să îl credem.”

Aşa că primarilor nu le rămâne decât să aştepte rectificarea bugetară din vară.