Fara sa stea prea mult pe ganduri, consilierii au gasit o solutie pentru scaderile salariale anuntate pentru bugetari. La Deva, de exemplu, un buget de 40.000 de lei va merge in conturile functionarilor primariei, sub forma de cadouri pentru copii.

"Nu consider ca e o suma atat de mare, mai ales cand vine vorba de copiii acestor oameni", spune Cosmin Costa, viceprimarul din Deva.

Aceeasi poveste si la Craiova, unde foarte multi dintre cei 40 de experti ai primariei si-au dublat salariul de la un an la altul. In plus, edilii au alocat lunar 500.000 de lei pentru a-i premia pe functionari.

"Cu siguranta ca trebuie platiti in mod diferentiat, pentru ca ati vazut in mediul privat, daca isi face treaba bine, e platit bine", sustine Marinica Dinca, viceprimarul Craiovei.

Si in comuna Mihai Viteazu din Cluj, jumatate din angajatii primariei vor primi salarii mai mari. Efortul bugetar va fi de 5.300 de lei pe luna.

"Eu sustin aceasta idee, sa se acorde suplimente salariale, fiindca salariile aproape s-au injumatatit. Sporul acesta salarial ar fi undeva la 15-20% din veniturile actuale", este pozitia lui Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu.

Cheltuielile cu personalul in administratiile publice locale s-au triplat in ultimii ani, ajungand in 2009 la 4,3 miliarde euro. Cele mai mari cresteri salariale au fost in Timisoara, Bucuresti si Arad, acolo unde cheltuielile cu personalul au crescut cu peste 100%.

"Salariile niciodata nu au fost, cum zic ei, nesimtite. Au fost salarii decente. Niciun ban nu este din fondul central al statului. Singurii care sa ne traga la raspundere sunt locuitorii Timisoarei", explica Ioan Cojocar, secretar al Primariei Timisoara.

In ultimii 5 ani, peste 60.000 de noi posturi au aparut in schemele diferitelor Guverne, iar suplimentarea posturilor s-a facut an de an, prin legile bugetelor de stat.