Juan Manuel Sanchez Gordillo a inceput saptamana aceasta un mars anti-austeritate in regiunea Andaluzia. A ocupat sucursale de banci, impreuna cu protestatarii care fura produse din supermarketuri si le impart apoi saracilor, informeaza Financial Times. 

La inceputul lunii august, primarul in varsta de 59 de ani si sustinatorii sai au organizat o actiune asemanatoare in fata unui supermarket, cand mai multi sindicalisti au umplut cateva carucioare cu alimente si au plecat fara sa plateasca, donand apoi produsele catre case de ajutor pentru saraci. Incidentul a rezultat in sapte arestari. 

Primarul este si membru al parlamentului din Andaluzia, statut care ii confera imunitate in fata legii. El a declarat insa ca va renunta la acest drept in privinta marsului anti-austeritate.

"Ducem un razboi pentru cei saraci (...) Nu ma deranjeaza puscaria, ar fi o onoare pentru mine. Vom ocupa cat mai multe banci si supermarketuri in Andaluzia. Talharii care au cauzat aceasta criza trebuie sa suporte consecintele faptelor lor", a declarat Gordillo pentru Financial Times, citat de Mediafax. 

Actiunea ataca in principal bancile care au executat silit locuintele celor care nu si-au mai putut plati ratele la creditele ipotecare, dar si supermarketurile din cauza carora au de suferit micii agricultori locali, spune primarul. 

"Moneda euro este o frauda care ii imbogateste pe unii si ii saraceste pe ceilalti (...) Exista familii infometate, mici agricultori ruinati. Cerem o schimbare a modelului politic", a afirmat Gordillo. 

Partidul Popular, aflat la putere, a reactionat dur la actiunile primarului, cerand partidului Stanga Unita sa-i retraga sprijinul politic in parlamentul din Andaluzia. 

Guvernul condus de premierul Mariano Rajoy, aflat la putere de sapte luni, a pierdut din popularitate dupa introducerea mai multor pachete de masuri de austeritate in incercarea de a reduce costurile de finantare ale Spaniei.