Masura va fi mentinuta pana la suplimentarea alocarilor bugetare destinate cheltuielilor de personal.

”Masura au fost adoptata in vederea incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe anul 2017 in contextul elaborarii bugetului, cu incadrarea in tinta de deficit, si alocarea a 2% pentru Aparare in vederea respectarii angajamentului Romaniei fata de partenerii Nord-Atlantici”, se arata in comunicat.

Reprezentantii ministerului au amintit ca au fost reduse in acest scop si bugetele unor institutii precum Camera Deputatilor (minus 13%), Senatul Romaniei (minus 16,8%), Serviciul Roman de Informatii (minus 9,4%) si Ministerul Dezvoltarii Regionale (minus 14,5%).

Decizia vine la o zi dupa ce Fiscul a anuntat ca sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica pentru inspectorii directiei antifrauda din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost redus de la 25% la 5%, printr-un ordin intrat in vigoare de la 1 martie.

Premierul Sorin Grindeanu a promis, insa, marti, dupa o intalnire cu seful Fiscului, ca va readuce sportul la 25%, dupa rectificarea bugetara din vara.

"Presedintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a comunicat premierului ca masura reducerii acestui spor este una strict temporara. Seful Executivului a precizat ca sustine activitatea angajatilor ANAF si la rectificarea bugetara vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea platii acestui spor la nivelul de 25% din salariul de incadrare", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a avertizat duminica, la Digi 24, ca Guvernul va fi nevoit sa ia masuri, daca cifrele bugetare vor arata la fel de rau dupa primele trei luni ca la finele lunii ianuarie, cu venituri in scadere si o colectare foarte slaba.

Prima ocazie va fi rectificarea bugetara, care poate fi facuta cel mai devreme in iulie, avand posibilitatea sa reduca cheltuielile sau sa creasca veniturile, care oricum sunt cele mai mici din Europa, a mentionat Dumitru.

Datele publicate de Ministerul Finantelor arata ca veniturile bugetului general consolidat au fost in ianuarie de 19,2 miliarde lei, echivalent cu 2,4% din PIB, fiind cu 5,7% mai mici fata de ianuarie 2016. Incasarile din TVA au inregistrat o scadere dramatica fata de ianuarie 2016, cu 24,8%.

Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, de 16,2 miliarde lei, au crescut cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent. Executia bugetara s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei (0,37% din PIB), in scadere de la 4,7 miliarde lei (0,62% din PIB) in ianuarie 2016.