Proiectele vor fi depuse anul viitor.

Statul norvegian a alocat deja, pentru intervalul 2007-2009, suma de 48 milioane euro pentru proiecte de investitii in Romania, prin Programul Norway Grants.

Finantarile au fost acordate in 2009, iar cele 29 de proiecte care au primit fonduri vor fi implementate pana cel tarziu in 2012. Rata de absorbtie a sumelor a fost de 80-90%.

Cine pot lua bani?

Pot lua bani autoritatile, companiile sau ONG-urile, iar proiectele finantate sunt din sectoarele productiei sustenabile, mediu, sanatate si eficienta energetica.

Programul este gestionat in Romania de compania norvegiana de stat Innovation Norway, in colaborare cu Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

Suma de 305 milioane euro reprezinta alocarea financiara acordata Romaniei de Norvegia in intervalul 2009-2014.

Modalitatile de administrare a fondurilor si domeniile care vor beneficia de finantare sunt stabilite impreuna cu autoritatile romane.

"Negocierile cu acestea au durat mai mult decat ne-am asteptat, din mai multe motive. Sper ca intelegerea sa fie semnata pana la finele anului", a declarat Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei in Romania si Republica Moldova.

Potrivit oficialului, 25% din suma va finanta proiecte de mediu, iar ONG-urile vor primi minim 20 de milioane euro.