"In privinta privatizarilor, constatam cu regret ca FMI nu este foarte interesat in privatizarile termocentralor cu costuri mari, astfel incat sa le inlocuim cu altele eficiente. Exista in schimb o anumita presiune pentru privatizarea Electrica cu investitor strategic", a afirmat Sandulescu, potrivit Mediafax.

El a spus ca societatile energetice de stat nu pun presiune pe costurile suportate de clienti, spre deosebire de companiile private.

"Ce am realiza cu asta (cu privatizarea Electrica - n.r.)? Ar diparea comparatia dintre companiile de stat cu cele private. Avem multe reclamatii referitoare la companii care si-au eficientizat costurile pentru obtinerea de profituri", a adaugat Sandulescu.

Electrica are activitati de distributie si furnizare a electricitatii si este controlata de Ministerul Economiei. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si cehii de la CEZ (Oltenia).

Totodata, FMI insista pentru privatitarea Complexului Energetic Oltenia, companie a carei infiintare a fost aprobata de Guvern in 12 octombrie, prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Craiova si Complexului Energetic Rovinari.

In sedinta Guvernului din 12 octombrie a fost aprobata si crearea Complexului Energetic Hunedoara, care va fi format din termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei.

Crearea celor doua companii energetice este inclusa si in ultima scrisoare de intentie incheiata de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august. Potrivit angajamentelor Guvernului fata de FMI, complexurile energetice ar urma sa fie privatizate pana la sfarsitul lunii iunie 2012.

Citeste si:

Strigatul de ajutor catre statele din G20. Planurile de urgenta care ar putea scoate Europa din criza

Boc: Romania nu este prinsa in criza datoriilor suverane. Ce datorie publica are tara noastra
Finantarea Romaniei, in pericol din cauza Greciei. Basescu, la Bruxelles: Ne imprumutam la dobanzi mai mari ca in 2010