"Situatia falimentara a Greciei, ce s-a tradus intr-o criza a monedei europene, ar putea genera o dereglare puternica a pietei valutare, iar cum economia romaneasca depinde in mare masura de euro, orice evolutie negativa poate influenta semnificativ starea mediului de business", afirma analistii KeysFin, citati de Agerpres.

Provocarile fiscale

In topul provocarilor economice, cele de ordin fiscal raman in prim-plan, fiind semnalate de tot mai multi investitori. 

"Modul neasteptat in care au aparut deciziile privind TVA, incertitudinea calendarului asumat pentru reducerea acesteia si perspectivele unor cresteri semnificative de taxe locale in toamna, inainte de show-ul electoral din 2016, genereaza semne de intrebare investitorilor. Iar ultimele declaratii facute de premierul Victor Ponta vin sa sustina aceasta "harababura fiscala ".

Premierul a afirmat, din Turcia, ca este posibil ca TVA sa scada mai devreme de 1 ianuarie, la 19%.

Criza pe scena politica

Temerile investitorilor sunt alimentate si de o posibila criza pe scena politica, generata de problemele de natura penala ale premierului Ponta.

Riscul politic in crestere, determinat de posibila schimbare a Guvernului si eventualele alegeri anticipate, ar putea pune presiune suplimentara pe moneda nationala.

O deteriorare a mediului politic ar putea, de asemenea, antrena o schimbare a perceptiei investitorilor straini si asta in conditiile in care, in a doua parte a anului, se pun bazele planurilor de afaceri pentru anul urmator, au mai afirmat specialistii KeysFin. 

Posibila evolutie negativa a agriculturii

In topul provocarilor din a doua parte a anului, investitorii au inclus si o potentiala evolutie negativa a sectorului agricol, in conditiile in care vestile de la meteorologi nu sunt dintre cele mai bune. 

"Seceta si-a spus deja cuvantul in primavara, iar daca acest trend va continua in lunile urmatoare, este posibil ca productia agricola, care are un cuvant important de spus in PIB, sa fie una sub asteptari. Efectele le vom vedea in toamna, atunci cand inflatia s-ar putea reaprinde, avand in vedere si contextul valutar", au explicat analistii.  

E nevoie de investitii publice, altele decat stadioane si sali de sport

Investitorii spun ca e necesara stabilitatea politica si demararea investitiilor publice, altele decat constructia de stadioane si sali de sport, arata barometrul.  

"Autoritatile trebuie sa evite sa cada in capcana intereselor electorale din 2016, iar bugetul pe anul viitor sa prevada investitii in primul rand in infrastructura si mai putin in constructiile conjuncturale, cum sunt bazele sportive si culturale. Chiar daca tentatia electorala este majora, experienta Greciei trebuie sa fie relevanta. Atena s-a inglodat in datorii investind, printre altele, in infrastructura sportiva si administrativa, in dauna unor investitii cu potential de dezvoltare pe orizontala. Este necesar ca politicienii sa inteleaga si sa lucreze pentru interesul national, economic, mai cu seama ca perspectivele regionale se anunta pline de provocari", au mai afirmat investitorii citati de KeysFin. 

Barometrul KeysFin privind perceptia investitorilor asupra economiei romanesti a fost realizat in perioada 1-15 iunie 2015, pe un esantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.