"Se desemneaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia sa de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), ca autoritate competenta pentru aplicarea prevederilor Regulamentului UE al Comisiei de stabilire a unei masuri de sprijinire a sectorului laptelui si al produselor lactate. Suma prevazuta pentru Romania, echivalentul in lei a 5,01 milioane de euro, se distribuie la solicitarea producatorilor de lapte care depun cererea la centrul judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti", se arata in proiectul de act normativ care sprijina producatorii "afectati grav de criza din sectorul lactatelor", citat de Mediafax.

Beneficiarii trebuie sa fie persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale si sa fie inscrisi in sistemul cotelor de lapte la APIA, ca producatori cu cote de livrari lapte pentru 2008-2009.
De asemenea, ei trebuie sa demonstreze ca sunt detinatori de cota la data de 31 martie 2010, si sa fi produs mai mult de 10 tone de lapte in anul anterior.

Pot depune cerere si persoanele fizice neautorizate, cu conditia sa se autorizeze pana la termenul limita de depunere a cererilor, respectiv 30 aprilie 2010.

Suma pe care o va primi fiecare producator se calculeaza conform cotei individuale de livrari la data de 31 martie, pentru anul de cota 2008-2009. Astfel, producatorul care a livrat o cantitate intre 10 si 20 de tone va primi un sprijin de 200 de euro pentru exploatatie, iar cel care a livrat intre 200 si 500 de tone va primi 2.000 de euro.

"Producatorii care au livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone, pana la 200 de tone de lapte, beneficiaza de sprijin financiar a carui valoare se calculeaza pe baza cotei individuale de livrari efectiv realizate la 31 martie 2009", potrivit proiectului de act normativ.

Astfel, producatorii din aceasta categorie vor primi intre 236 de euro si 2.360 de euro, iar cei care livreaza peste 500 de tone de lapte vor beneficia de un sprijin de 1.200 de euro.

Citeste mai multe stiri aici