In 2012, profitul net s-a situat la 21,66 milioane lei.

Carpatica a realizat in 2013 un profit brut de 26 milioane de lei, cu 5,16% peste nivelul din anul precedent, datorita unei aprecieri a venitului net cu 12% (aproape 24 milioane lei), la 217,15 milioane lei, fiind afectat de costurile de transformare organizationala si de cresterea provizioanelor, se arata intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), preluat de Mediafax.

Soldul net al creditelor a crescut cu 4% (44 milioane lei )fata de 2012, la 1,226 miliarde lei, iar cel al depozitelor s-a apreciat cu 12% (306 milioane lei), la 2,82 miliarde lei. Astfel, banca a avut un raport credite/depozite de 55%.

Creditele noi acordate companiilor s-au diminuat cu 79 milioane lei, la 530 milioane lei, scadere influentata de procesul de transformare organizationala care a presupus remodelarea fluxurilor si a activitatii de creditare.

"Activitatea bancara dedicata IMM-urilor a dat rezultate bune, iar impreuna cu o crestere sustinuta a activitatii de trezorerie a generat pe parcursul anului venituri nete de 217 milioane lei. Activitatea de restructurare si de reducere a riscurilor au avut un impact asupra profitului brut. Costurile acestor activitati au fost in interesul pe termen lung al bancii chiar daca au limitat profitul inainte de impozitare la 26 milioane de lei", a declarat in comunicat directorul bancii, Johan Gabriels.

Cheltuiala aferenta pierderilor din creditele acordate a crescut cu 16 milioane lei, la 25 milioane de lei, reflectand cu precadere deprecieri privind creditarea IMM-urilor si deprecierea aferenta Carpatica Invest (7 milioane lei).

"Cheltuielile operationale au crescut cu sase milioane lei, ajungand la 166 milioane lei, incluzand un cost de patru milioane lei pentru transformarea organizationala si o reducere a personalului cu 20% comparativ cu 2012", se spune in comunicat.

Rata cost/venit a scazut de la 77% la 69%. Rata de solvabilitate estimata este de 11,83%, luand in calcul profitul obtinut anul trecut, la finele lunii decembrie solvabilitatea bancii fiind de 10,64% fara a include profitul.

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut de la 6,24% la 9,79%, reflectand in principal cresterea profitului, iar rentabilitatea activelor (ROA) s-a apreciat de la 0,48% la 1,04%.

Actiunile BCC au inchis joi sedinta de tranzactionare a BVB la pretul de 0,67 lei/actiune, in crestere cu 0,3% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este 210,8 milioane lei.

Banca este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, cu 41,28%, si Tanase Corneliu, cu 11,28%.

Tribunalul Bucuresti a hotarat, la 30 ianuarie, la propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), arestarea preventiva a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si a fostului director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac. Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti decis sa mentina hotararile Tribunalului Bucuresti.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.