Anul trecut, veniturile din dobanzi ale bancii centrale au cumulat 1,4 miliarde de lei, de trei ori mai mici fata de incasarile de 3,12 miliarde de lei din anul anterior. Cheltuielile cu dobanzile au scazut de la 2,8 miliarde de lei la 2,16 miliarde de lei.

Pe partea operatiunilor financiare, cheltuielile cu emisiunea monetara au scazut cu mai mult de jumatate, de la 102,8 milioane de lei in 2009 la 45,8 milioane de lei anul trecut.

Castigurile nete realizate din operatiuni valutare au scazut, de asemenea, cu 46% anul trecut, la 2,04 miliarde de lei, de la 3,8 miliarde de lei in anul anterior.

Potrivit raportului, diminuarea profitului se datoreaza, in mare masura, situarii bancii centrale in pozitia de debitor net al sistemului bancar in cea mai mare parte a anului 2010.

BNR inaspreste creditarea: avansul la imprumuturile imobiliare in euro va fi de 30%. Creditul de consum, limitat la 5 ani VIDEO

Cand va intra Romania in zona euro? Vasilescu, BNR: "Suntem admirabil de nepregatiti pentru aderarea la euro" VIDEO

Potrivit Statutul Bancii Nationale a Romaniei, profitul realizat in anul 2010 a fost repartizat dupa cum urmeaza: cota de 80% (1.132 milioane lei) a fost virata la bugetul de stat, 141,5 milioane lei au fost destinate majorarii rezervelor statutare, 84,9 milioane lei au fost utilizate pentru constituirea unor surse proprii de finantare, 28,3 milioane lei s-au folosit pentru fondul de participare a salariatilor la profit, iar 28,3 milioane lei pentru rezerve la dispozitia Consiliului de Administratie.