"Performantele noastre continua sa reflecte tendintele deja evidente de la inceputul acestui an: Calitatea activelor continua sa se imbunatateasca si, ca rezultat, provizioanele de risc au scazut si mai mult, profitul operational a coborat usor, fiind sub presiune din cauza ratelor scazute ale dobanzilor, costurile operationale au crescut, reflectand majorarea investitiilor in IT. In timp ce avansul creditarii a fost adecvat, fiind acordate noi imprumuturi de peste patru miliarde de euro in perioada ianuarie - septembrie 2016, depozitele clientilor au crescut cu peste sase miliarde de euro in primele noua luni din acest an. In opinia noastra, aceste evolutii sugereaza ca aceia care economisesc bani au decis sa compenseze ratele scazute ale dobanzilor punand deoparte chiar si mai multi bani. Europa Centrala si de Est (CEE) isi mentine ritmul de crestere peste cel mediu al zonei euro, toate subsidiarele noastre au avut o evolutie buna, contribuind la un profit net solid la nivel de grup de aproape 1,2 miliarde de euro in primele noua luni din 2016. Ca urmare, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 s-a situat la sfarsitul lunii septembrie la 13,2%", a afirmat directorul general al Erste Group Bank AG, Andreas Treichl.

In primele noua luni din 2016, veniturile nete din dobanzi au scazut cu 1,7%, la 3,26 miliarde de euro, in timp ce venitul net din taxe si comisioane a inregistrat un declin de 3,8%, la 1,31 miliarde de euro, in principal ca urmare a reducerii venitului din operatiuni cu valori mobiliare si servicii de plati. Cheltuielile administrative generale au crescut cu 3,9% in perioada ianuarie - septembrie 2016, la 2,96 miliarde de euro. Aceasta evolutie a determinat diminuarea profitului operational cu 10,8% la 1,99 miliarde de euro. Raportul cost/venit s-a situat la 59,7% (fata de 56% in primele noua luni din 2015).

Castigul din activele si pasivele financiare neevaluate la valoarea justa in contul de profit si pierdere (net) include un castig din vanzarea actiunilor la VISA Europe in suma de aproximativ 138,7 milioane de euro. Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoarea justa in contul de profit si pierdere au scazut la 63,2 milioane de euro, datorita reducerii substantiale a creditelor neperformante si cresterii venitului din recuperarea creditelor deja amortizate in Romania si Ungaria.

Rata creditelor neperformante a continuat sa se imbunatateasca de la 7,1% la finalului lunii septembrie 2015 la 5,5% la sfarsitul lunii septembrie 2016.

Capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat partial) a crescut la 13,3 miliarde de euro, iar totalul fondurilor proprii eligibile (Basel 3 implementat partial) s-a situat la 18,5 miliarde de euro.

Contextul operational se anunta favorabil cresterii creditarii, previzioneaza Erste. Estimarile privind cresterea economica din 2016 se situeaza intre 1,3% si 4,5% pentru toate pietele principale din Europa Centrala si de Est, inclusiv Austria, in timp ce in 2017 avansul ar urma sa se situeze intre 2-3% in CEE si aproximativ 1,5% in Austria. Cresterea in CEE este sprijinita de cererea interna solida, majorarea salariilor si scaderea somajului, se arata in raportul Erste.