La Ministerul Finantelor au fost chemati reprezentanti ai bancilor, ai clientilor, dar si dezvoltatori imobiliari.

Alin Iacob, presedinte AUSFR: "Asociatia noastra propune ca in cadrul Programului 'Prima Casa' rata dobanzii sa fie fixa, fie pe intreaga perioada de derulare a creditului, fie macar pe o perioada suficient de lunga - 10-15 ani - care sa permita consumatorilor o siguranta. Daca bancile doresc sa beneficieze de sprijinul statului, trebuie sa accepte, la randul lor, nu doar conditii avantajoase pentru banci, dar si pentru clienti."

Dobanzile interbancare sunt acum la minime istorice. Daca vor creste, acelasi lucru se va intampla si cu ratele la "Prima Casa".

In prezent, pentru un imprumut de 200.000 de lei, rata la "Prima Casa" este de 800 de lei. O triplare a roborului ar duce-o la 950 de lei. Iar daca robor ar urca de la 0,7 la 4%, cat era in 2013, rata ar ajunge la 1140 de lei. Cu 40% mai mare decat in prezent.

Intre timp, Guvernul a suplimentat cu 500 de milioane de lei bugetul pentru anul acesta al programului. Prioritate vor avea cei care si-au depus deja dosarele.

Liviu Iolu, purtator de cuvant al Guvernului: "Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitarilor de acordare a unei finantari garantate prin 'Prima Casa', aflat in diverse stadii de aprobare si preaprobare la finantatori in raport cu solicitarile noi."

Programul "Prima Casa" a fost lansat in 2009. Pana acum, 195.000 de romani si-au luat locuinte cu credite garantate de stat.