Potrivit proiectului de lege, romanii imprumutati in euro, franci elvetieni, dolari, dar si alte valute vor putea sa ramburseze in avans creditul exact la cursul din luna in care au luat imprumutul.

Spre exemplu, cine a luat un credit in anul 2007 va returna datoria nu la 4 lei si 50 de bani, atat cat este cursul in prezent, ci la 3,5 lei. Pentru un credit de 50.000 de euro, acordat pe 30 de ani, banca trebuie sa incaseze o dobanda de 53.000 de euro pe langa suma imprumutata. Daca omul nu mai poate plati creditul, de cele mai multe ori banca pierde si dobanda, dar si o parte din credit.

Daca insa banca accepta varianta de plata in avans la cursul din 2007, atunci va incasa cu 10.000 de euro mai putin din creditul initial. Nu ramane insa, in pierdere, pentru ca in cei sase ani a incasat deja o dobanda de aproape 20.000 de euro. Si va mai incasa inca 36.000 din noul credit. In total, castiga 44.000 de euro, in loc de 53.000 de euro. Dupa refinantare, rata creditului va scadea cu aproape 25%, de la 1.335 de lei pe luna, la 1.050 de lei.

Deputatul care a propus proiectul de lege spune ca si bancile trebuie sa-si asume pierderile, nu doar oamenii. "Practic, este o solutie. Se imparte responsabilitatea nu doar pe o parte, pe partea cetateanului, al celui care a luat creditul, ci responsabilitatea revine si bancii", spune Szabo Odon, deputat UDMR.

Proiectul este sustinut de parlamentari din toate fortele politice importante reprezentate in Parlament: PSD, PNL, PDL, UDMR si minoritati.

"Cred ca si pentru banca e mai bine sa incaseze acesti bani la nivelul la care a fost stabilit cand s-a incheiat contractul, decat sa ajunga in situatia in care sa nu mai ia nimic", sustine si Gavrila Ghilea, senator PD.

"Au fost multi cetateni ai Romaniei care au luat credite in monede in ultimii ani si azi nu au posibilitatea sa-si achite sumele, pentru ca bancile au modificat dobanzile. Deci noi dorim ca ei sa isi poata achita creditul in bune conditii", precizeaza Bodan Danut, deputat PSD.

"Cei din mediul bancar, fiind privati, sunt interesati de castig. Pe termen scurt s-ar putea sa castige, pe termen lung s-ar putea gandi ca deschid o cutie a Pandorei si nu vor putea castiga, depinde cum se raporteaza la criza fiecare unitate bancara", sustine Cristian Bodea, senator PNL.

Statisticile arata ca peste 700.000 de romani au restante la plata creditelor, iar foarte multi dintre ei au datorii neplatite de peste un an.

"Orice diminuare de plata lunara a datoriei va duce la o scadere a numarului si volumului de credite neperformante",
explica Alin Iacob, Presedinte AURSF.

Si Comisia Europeana recomanda recalcularea creditelor in moneda in care oamenii isi iau salariile, pentru a reduce riscul valutar.  

Asociatia Romana a Bancilor spune ca va analiza acest proiect saptamana viitoare.