Guvernul lipseste practic din dezbateri, iar initiatorii noii legi nu au iesit public pana acum sa-si sustina proiectul. Totodata, un nou proiect este asteptat in conditiile in care premierul Emil Boc a anuntat ca astazi se va discuta despre o noua lege, care sa nu vizeze privatizarea sistemului de urgenta. 

Reformarea sistemului de sanatate, printr-un proiect de lege lansat in dezbatere publica a reverberat puternic la nivelul opiniei publice, oamenii iesind in strada, initial la Targu Mures si apoi in mai multe orase din tara, inclusiv in Bucuresti. 

Lucrurile s-au precipitat in ultimele zile, in conditiile in care, presedintele Traian Basescu a cerut retragerea din dezbaterea publica a acestei legi, ce a nascut nenumarate controverse. 

Anuntul are atat consecinte politice, dar si in sectorul de sanatate, pentru ca in continuare se va pune problema reformarii sistemului, eventual cu programe pilot si extinderea deductibilitatii fiscale a asigurarilor voluntare de sanatate.  Totodata tensiunile aparute in ultimele zile au aratat si incapacitatea initiatorilor de a-si sustine proiectul si lipsa de dialog cu opinia publica. Dupa anuntul presedintelui niciunul dintre initiatori nu a iesit sa apare in continuare aceasta lege. 

In sanatate, fondurile publice sunt de circa 5,5 miliarde de euro, din care bugetul Ministerului Sanatatii este de 1,3 miliarde de euro, iar banii stransi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) inseamna 4,2 miliarde de euro, iar intrebarea care se ridica este unde se duc acesti bani. 

"Sistemul este politizat, sistemul este ineficient in administrarea fondurilor, sistemul este afectat de coruptie. In acest moment, acesti privati pe care ii suspectati ca vor prelua banii publici se infrupta, mai bine ca oricand, din banii publici sub umbrela sistemului de stat", a spus presedintele Traian Basescu, in interventia de vineri cand a anuntat scoaterea legii sanatatii din dezbatere publica.

Citeste intreaga analiza pe www.zf.ro