PIB-ul Romaniei pentru anul 2010 a fost revizuit in urcare cu 0,6 puncte procentuale, la 1,9%, dupa introducerea in calculul PIB a mai multor activitati, si anume investitiile in cercetare si dezvoltare, cheltuielile cu inarmarea si valoarea adaugata bruta din activitati ilegale.

Activitatile de cercetare-dezvoltare au avut un impact pozitiv de 0,5% asupra PIB-ului in 2010, se arata intr-un comunicat al Eurostat.

Institutul National de Statistica (INS) estima in iunie ca activitatile ilegale ar putea avea o contributie de cel mult 0,2% din PIB, in timp ce impactul total al noii metodologii a fost apreciat la circa 1%.

Activitatile de cercetare si dezvoltare au contribuit cu 1,9% la cresterea PIB-ului Uniunii Europene in 2010, care a fost revizuit in urcare cu 2,3%, la 3,7%.

Suedia si Finlanda au raportat cele mai mari contributii in PIB ale activitatilor nou incluse in metodologia ESA 2010, de 4,4% si 4,2%, in timp ce impactul pozitiv inregistrat in Bulgaria, Croatia si Malta a fost de numai 0,4%-0,5%.

Noua metodologie de calcul a dus la revizuirea in scadere a PIB-ului din cinci state UE, si anume Luxemburg (cu un impact negativ de 1,4%), Letonia (-1,2%), Austria (-0,6%), Danemarca si Estonia (ambele -0,2%).