Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a afirmat ca decizia a fost luata dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) aprobase majorarea tarifelor pentru caldura cu10%.

"Constanta, ca si Bucurestiul, pana acum avea cel mai mic pret la gigacalorie din tara. In Constanta discutam, ca si in Bucuresti, de altfel, de 119 lei pe gigacalorie", a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, Radu Mazare.

El a mai spus ca “avand in vedere majorarea facuta de catre Bucuresti a pretului cu care noi cumparam gigacaloria, majorare de zece la suta, precum si a faptului ca de la Bucuresti, pentru a acoperi ca si subventie aceasta majorare vin zero lei, din pacate toata aceasta majorare trebuie suportata de populatie”.

Primarul a adaugat ca, desi a fost majorat, pretul gigacaloriei in municipiul Constanta este mai mic decat in alte orase din tara. Astfel, la Arad tariful este de 207 lei/gigacalorie, la Brasov - 184 lei/gigacalorie, Cluj – 165 lei/gigacalorie, Iasi – 175 de lei/gigacalorie si la Craiova – 186 de lei/gigacalorie.

Potrivit  lui, pretul gigacaloriei, fara subventii, este de 305,66 de lei/gigacalorie, iar populatia va plati 137 de lei/gigacalorie.

Radu Mazare a mai spus ca intentioneaza sa propuna Consiliului Local ca subventia pentru gigacalorie sa fie diferentiata in functie de veniturile fiecarei persoane, iar aceasta masura, daca va fi aprobata, ar putea intra in vigoare de iarna viitoare.

"Nu cred ca este normal sa subventionam la fel si saracul si mediul si bogatul si superbogatul. Cred ca este normal sa acordam o subventie celor care au nevoie si care nu s-ar descurca in conditiile in care ar plati integral caldura", a explicat primarul Constantei.

In Bucuresti, primarul Sorin Oprescu spunea recent ca a gasit solutii pentru ca locuitorii Capitalei sa achite in aceasta iarna acelasi pret pentru energia termica la fel ca si in sezonul rece trecut.

Primarul general a explicat, dupa o intalnire cu edilii tuturor celor sase sectoare, ca in 2010 municipalitatea isi va concentra investitiile catre Stadionul Lia Manoliu si Pasajul Basarab si va amana o parte dintre celelalte obiective, printre acestea numarandu-se Pasajul Pipera.

Tariful pentru o gigacalorie in iarna 2008 / 2009 a fost  in Bucuresti de 248 lei din care populatia platea doar 119 lei, restul fiind subventii asigurate de municipalitate.

Recent, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat insa o scumpire a energiei termice livrate populatiei de Electrocentrale Bucuresti, cu 9,1% în Capitala si cu 10,1% în Constanta, de la 1 ianuarie.