Radu a aratat ca fata de anul trecut, cand sistemul bancar a inregistrat pierdere din cauza cheltuielilor cu provizioanele, in acest an presiunea va fi pe reducerea costurilor de functionare. 

In opinia lui Radu, solutia consta in renegocierea contractelor, plafonarea cresterii salariilor si o analiza privind profitabilitatea unitatilor bancare, informeaza Mediafax.

Totodata, el considera ca volumul actual de business din Romania este prea mic pentru a sustine activitatea tuturor bancilor prezente pe piata si nu exclude ca anumite banci mici, care nu sunt specializate, sa se indrepte catre alte piete din regiune. 

"Ma astept in primul rand sa existe o mai mare specializare. Pentru ca acum toate fac de toate. Orice banca, indiferent de marime, este banca universala, ceea ce este destul de dificil de suportat intr-o piata mica. In al doilea rand, da, ma astept ca anumite institutii sa considere ca sunt prea mici pentru aceasta piata si sa se concentreze catre regiuni unde au o prezenta mai importanta. Pentru ca nu au masa critica. Toti sperau sa poata crea masa critica atunci cand economia crestea, dar acum, cand economia este plafonata, nu poti crea masa critica", a mai spus Radu. 

Profitul net al sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, fata de 373 milioane lei in martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative. 

Potrivit datelor centralizate de BNR, 22 de institutii de credit au realizat la sase luni un profit insumat de 1,076 miliarde lei, cu 56% mai mult decat a fost obtinut la finalul primului trimestru din acest an. Aproximativ doua treimi din profit este concentrat in patru mari banci.  In acelasi timp, 20 de banci au raportat pierderi totale de 982 de milioane lei, de aproape 3 ori mai mari decat cele inregistrate in primele trei luni. 

Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei.