Banca Nationala va incerca sa tina sub control dobanzile, pentru ca imprumuturile in lei sunt mai numeroase decat cele in valuta.

Pana acum leul a avut un curs foarte stabil, pentru ca BNR a incercat sa ii protejeze pe cei cu credite in valuta, care reprezentau doua treimi din total. Acum insa creditele in lei au devenit majoritare.

Ionut Dumitru: "Nu poti sa le ai pe amandoua, in sensul in care sa ai si curs stabil si dobanzi strabile. Atunci cand discutam despre creditele in lei marea lor majoritate sunt credite legate de ROBOR, au rata variabila si evident ca BNR va fi mai preocupoata de a asigura predictibilitatea dobanzilor, evident ca va trebui sa accepti un curs mai volatil."

Cursul leului depinde si de situatia externa, cum ar fi politica administratiei Trump sau alegerile din Germania, dar si de problemele interne legate de finantarea bugetului.

Claudiu Cazacu: "Tendinta ar fi ca anul acesta pana spre final sa mergem in vecinatatea varfurilor istorice si aceea este o zona froarte sensibila, regiunea 4,60 - 4,65 este ceea ce trebuie sa urmarim cu atentie undeva in trimestrele urmatoare."

Inflatia in crestere din urmatorii doi ani va duce la cresterea dobanzilor la lei, dar treptat.

Ionut Dumitru: "Avem o tendinta anticipabila de crestere a dobanzilor in anii urmatori, pe masura ce si inflatia incepe sa creasca, e de asteptat ca BNR sa fie preocupata mai mult de predictibilitatea dobanzilor, adica sa ai o dobanda in crestere, dar macar sa nu aiba fluctuatii foarte mari care sa destabilizeze sa zicem capacitatea de rambursare a unui debitor."

Majoritatea creditelor sunt legate de ROBOR la 3 luni, care acum este de 0,8 la suta pe an.

Claudiu Cazacu: "Tendinta centrala ar putea sa fie ca ROBOR la 3 luni sa fie in jur la 1,25 - 1,30 la suta spre finalul anului."

Pentru cineva care are un credit ipotecar "Prima Casa" de 200 de mii de lei, o crestere a ROBOR de la 0,8 la 1,3 la suta ar duce la marirea ratei lunare cu 50 de lei.

Ionut Dumitru: "Daca la sfarsitul anului viitor inflatia este de 3 si ceva la suta asa cum are BNR in proiectii evident ca ne putem astepta ca dobanzile sa fie mai mari decat atat, adica ar fi natural sa ai o dobanda real pozitiva."