RBS va plati 325 de milioane de dolari Comisiei pentru Tranzactii cu Contracte Futures pentru Burse de Marfuri (CFTC) din SUA, 150 de milioane de dolari Departamentului american de Justitie si 87,5 milioane de lire sterline (137 milioane dolari) Autoritatii pentru Servicii Financiare din Marea Britanie.

Banca a anuntat ca va obtine 300 de milioane de lire sterline pentru plata amenzilor prin reducerea bonusurilor si recuperarea unor beneficii acordate anterior angajatilor.

Divizia din Japonia a RBS si-a recunoscut vinovatia de frauda, in cadrul unui acord cu Departamentul de Justitie. "Publicul este privat de o dobanda de referinta corecta, cand un grup de traderi sta ani de zile la o masa si ofera estimari false ale LIBOR, incercand sa fabrice tranzactii profitabile", a declarat David Meister, director pentru conformitate la CFTC, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Amenda este cea mai grea lovitura primita de directorul general al RBS, Stephen Hester, care incearca sa reformeze banca dupa ajutorul de stat record de 45,5 miliarde de lire sterline primit in 2008.

Banca britanica Barclays a fost amendata cu 290 de milioane de lire sterline in iunie anul trecut, in timp ce UBS a fost penalizata in decembrie cu 1,5 miliarde de dolari, pentru manipularea dobanzilor.

Dobanda LIBOR este calculata zilnic in urma unui sondaj efectuat de Asociatia Bancherilor Britanici, prin care bancile sunt solicitate sa estimeze costul imprumuturilor interbancare pentru diferite perioade si monede. Estimarile maxime si minime sunt excluse, iar cu cele ramase se calculeaza o medie.