"Banca Naţională a României a făcut un apel public săptămâna trecută prin care îndemna pe toţi cei care se pronunţă în legătură cu rezerva de aur a României să consulte documentele oficiale ale băncii. Cu toate acestea, într-o declaraţie recentă, ministrul de Finanţe, domnul Eugen Teodorovici, a ridicat câteva probleme pe acest subiect, al căror răspuns se găseşte deja în documentele menţionate sau în alte luări de poziţie ale reprezentanţilor BNR.(...) Astfel, costurile de custodie a aurului din străinătate, precum şi alte informaţii legate de rezerva de aur şi valută sunt prezentate an de an în Raportul anual al BNR. Ultimul raport le prezintă în Capitolul 16 Situaţiile financiare ale BNR. Pentru anul 2017, costurile de custodie au fost de 309 mii lei (Raport Anual 2017, pagina 275). Toate aceste evoluţii sunt auditate de firme de audit internaţional, aşa cum este specificat în raportul de audit ataşat Raportului anual.(...) Este regretabil că ministrul de Finanţe pune în discuţie statutul rezervei de aur a ţării, fără să ţină cont de referinţele respective, cu toate că ar trebui să ştie că garanţia oferită de BNR pentru împrumuturile statului român se bazează şi pe valoarea rezervei de aur, iar această valoare îi permite diminuarea costurilor de finanţare", a afirmat purtătorul de cuvânt al BNR, citat de Agerpres.

Potrivit documentului semnat de Dan Suciu, contul de aur deţinut de Banca Naţională a României la Banca Angliei este un cont alocat, iar lingourile pot fi identificate în orice moment. Efectuarea de operaţiuni într-un astfel de cont poate fi realizată doar în baza instrucţiunilor de la BNR, aurul din acest cont neputând fi utilizat de către custode.

"Contul de aur deţinut de BNR la Banca Angliei, una dintre cele mai prestigioase şi mai sigure bănci centrale din lume, este un cont alocat, respectiv lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate şi titlul de fineţe al aurului. Efectuarea de operaţiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucţiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deţinut în acest cont neputând fi utilizat de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990. BNR informează lunar în legătură cu evoluţia rezervei de aur prin comunicate de presă iar anual, în Raportul adresat Parlamentului, datele sunt prezentate cu certificarea celor mai importante firme de audit, conform standardelor practicate de băncile centrale europene. BNR monitorizează atent contul de aur şi a efectuat trei acţiuni de verificare până în prezent (în anii 2016, 2017 şi 2018). Următoarea acţiune de verificare a rezervei este programată în a doua parte a acestui an", a explicat Suciu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri seara, la Antena 3, că reprezentanţii Comisiei de Buget Finanţe din Senat ar trebui să vadă care este situaţia rezervei de aur din afara ţării, precum şi clauzele din contractul de depozitare, iar în felul acesta populaţia se va convinge că nimeni nu vrea să o fure.

"Apropo de aurul acesta. Domnule, cel mai bine ar fi ca în Parlamentul României să se facă o comisie, fie de la Senat, fie de la Cameră, fie amândouă, de fapt Senatul are partea acesta de atribuţii, Comisia de Buget Finanţe, care să spună aşa: domnule, în primul rând lăsăm dincolo că aducem, că nu aducem aurul, dar hai să vedem situaţia reală. Adică, în primul rând, contractul în baza căruia în anul de graţie s-a dus din România aurul unde s-a dus el. Contractul cu toate clauzele. Care sunt costurile de chirie şi mai ales cine dispune de acest aur pentru că în baza lui se garantează, dar nu de noi, ci de cei care au aurul. Şi asta trebuie văzut. Nu cumva aurul de astăzi al nostru este pus gaj, să zic, într-o operaţiune internaţională de către banca respectivă. Pentru că de fapt dacă vedem acel contract vom şti exact", a declarat Eugen Teodorovici.

Săptămâna trecută, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus la Senat o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României (BNR) în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Proiectul care modifică Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României mai prevede că BNR va urmări menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României şi, dacă există pericolul diminuării rezervelor, va prezenta un raport Parlamentului şi Guvernului.

Ulterior, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a cerut guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, să facă publice condiţiile plasării rezervei de aur a României în străinătate, atât în Elveţia, cât şi în Marea Britanie, considerând că lipsa de transparenţă în legătură cu aceste decizii de politică monetară a creat discuţiile referitoare la rezervele de aur.

În replică, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a arătat, la sfârşitul săptămânii trecute, că instituţia face un apel către toţi cei care abordează subiecte legate de rezerva internaţională a României să consulte documentele oficiale al băncii catalogând drept nefondate acuzaţiile europarlamentarului Norica Nicolai în legătură cu administrarea rezervei internaţionale a României.

Rezervele valutare la Banca Naţională a României au urcat la 32,491 miliarde de euro în februarie, de la 31,922 miliarde de euro la 31 ianuarie 2019, iar rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea rezervei de aur s-a situat la 3,873 miliarde de euro.