De asemenea, RATB primeşte 2,7 milioane de euro pentru dotarea unor tramvaie cu aer condiţionat, iar alte 2,8 milioane de euro vor fi date pentru achiziţionarea a 12 utilaje de topit zăpada.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut că prin rectificarea bugetară nu vor fi tăiate fondurile alocate şcolilor şi spitalelor.

"Nu s-a tăiat niciun leu de la şcoli sau spitale. Sumele care au fot relocate de la unele unităţi de învăţământ către altele s-au referit la şcolile care au primit finanţare de la Guvern. Pentru a nu avea dublă finanţare, am solicitat primăriilor de sector să ne indice alte şcoli în care noi să investim”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul şedinţei de Consiliu General.

Potrivit primarului, vor fi alocate 6 milioane de euro pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti pentru plata sprijinului acordat copiilor cu dizabilităţi până la sfârşitul anului, 4,4 milioane euro pentru Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti pentru realizarea unor investiţii, din care Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila primeşte 2,9 milioane de euro pentru reparaţii curente şi achiziţionarea de aparatură, iar Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia primeşte 1,5 milioane de euro, pentru dotarea cu paturi şi echipamente medicale.

De asemenea, cu 3,8 milioane de euro va fi suplimentat bugetul RADET pentru "eficientizarea alimentării cu energie termică şi modernizarea centralelor termice", iar cu 2,8 milioane de euro vor achiziţionate 12 utilaje de topit zăpada - şase utilaje de capacitate mare (topesc 200 de metri cubi de zăpadă pe oră) şi şase utilaje de capacitate mică (topesc 10 metri cubi de zăpadă pe oră).

Pentru dotarea tramvaielor şi troleibuzelor cu aer condiţionat, Primăria Capitalei suplimentează bugetul RATB cu 2,7 milioane de euro. Costul total pentru dotarea tuturor troleibuzelor şi tramvaielor cu aer condiţionat este de 20 de milioane de euro, diferenţa de 17,3 milioane de euro urmând să fie alocată anul viitor, potrivt Municipalităţii.

Pentru realizarea studiilor de proiectare şi execuţie pentru construirea a şase parcări subterane sau supraetajate, câte una în fiecare sector, municipalitatea alocă 2 milioane de euro la Direcţia Investiţii, iar alte 2 milioane de euro vor merge pentru proiectul Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu pentru lucrări care nu au fost prevăzute în proiectul initial: iluminat public, iluminat architectural, semnaforizare intersecţii, separator de fluxuri de beton.

Municipalitatea alocă bani şi pentru achiziţionarea a şase salvări, suma fiind de aproape un milion de euro.

Potrivit proiectului de rectificare, bugetul va fi diminuat la Centrul de Cultură Palatele Brâncoveneşti, cu 70 de mii de lei, la Teatrul Mic şi la Teatrul Stela Popescu cu peste un milion de lei, iar la Teatrul Excelsior cu aproape 2 milioane de lei. Buget redus vor avea şi CREART şi PROEDUS, de unde vor fi luaţi 373 de mii de lei, respectiv 80 de mii de lei. De la bugetul Direcţiei Generale de Poliţie Locală vor fi tăiaţi peste 2 milioane de lei, de la Administraţia Fondului Imobiliar 1,8 milioane de lei, iar de la ASPA aproape 4 milioane de lei.

1 milion de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Primăria Capitalei va aloca, în urma aprobării proiectului de rectificare bugetară în şedinţa extraordinară de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), un milion de euro pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Potrivit primarului Capitalei, Gabriela Firea, prin proiectul de rectificare bugetară vor fi alocaţi un milion de euro, la solicitarea Patriarhiei Române, pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului.

Consilierul general din partea USR Ana Ciceală a spus, în şedinţa CGMB, că alocarea de buget se face aleatoriu şi că modernizarea parcului RATB, de exemplu, nu reprezintă o prioritate pentru primarul Capitalei.

Piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului a fost pusă în februarie 2011, iar data finalizării sale este preconizată a fi la sfârşitul anului 2018. Costurile medii ale investiţiei se ridică la suma de 80.000.000 euro.

Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înălţime de 120 de metri şi o suprafaţă de peste 7.000 de metri pătraţi. Pe zidurile catedralei vor fi ridicate 6 turle mici, până la 60 de metri înălţime, turla clopotului şi o turlă principală, cu o înălţime de 120 de metri. Catedrala va avea 6 clopote. Cel mai mare - care cântăreşte 25 de tone - a fost finalizat într-o fabrică din Austria, iar pe acesta apare chipul Patriarhului Daniel.

La nivelul 0 al construcţiei, unde vor încăpea 5.000 de oameni, suprafaţa construită este de 7.200 de metri pătraţi, iar Catedrala Mântuirii Neamului va avea şi patru lifturi.