Asta în conditițiile în care ministrul Finanțelor spune că nu sunt fonduri pentru dublarea alocatiilor, așa cum au votat parlamentarii majoritari ai PSD.

Klaus Iohannis: ”Și Guvernul, și eu ne dorim să mărim alocațiile pentru copii, dar dorința simplă nu este suficientă, trebuie să existe resursă bugetară, bani, în acest moment, banii nu există, totuși Guvernul a venit cu o soluție prin care se cresc gradual aceste alocații, o respingere nemotivată, populistă a PSD ne arată că PSD nu are treabă cu România, cu bugetul, ci cu manevre electoralist-populiste”.

Premierul și ministrul de Finanțe au venit la Palatul Cotroceni cu o propunere despre cum ar trebui să fie cheltuiți banii până la sfârșitul anului.

Ședința a fost însă amânată pentru vineri, iar președintele se pare că nu a fost de acord cu planul celor doi.

Pietrele de moară pe care Guvernul Orban le are de depășit se referă la dublarea alocațiilor pentru copii și la majorarea pensiilor.

Alocațiile pentru copii vor fi majorate cu 20% din septembrie, iar punctul de pensie undeva cu 14%.

Sunt majorări pe care guvernul și le pemite în acest moment, iar președintele Iohannis a spus în nenumărate rânduri că mai mult de atât nu există bani.

România a intrat la finalul acestui an cu un deficit de 4%, la o lună după ce a izbucnit pandemia aveam un deficit de 6,7%, autoritățile cheltuieseră undeva la 70 miliarde de lei, iar până la sfârșitul anului deficitul va fi de 9%, dar calculele pot fi chiar mai pesimiste de atât.

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că în această săptămână va fi adoptată rectificarea bugetară. El a adăugat, totdată, că ”cel mai probabil” starea de alertă va fi prelungită.

"Rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni. Ministerul Finanţelor a finalizat raportul privind starea economică şi bugetară. Chiar astăzi, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, o să mai purtăm discuţii cu miniştri, ordonatorii principali de credite privitor la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creştere a alocărilor bugetare pe zona investiţiilor, în infrastructura de transport - sunt solicitări la Ministerul Transporturilor, investiţiilor judeţene şi locale - aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. De asemenea, vom aloca sume suplimentare în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei şi în domeniul agriculturii pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă şi mai sunt câteva măsuri în care avem ca obiectiv creşterea bugetului", a spus Orban, potrivit Agerpres.

El a subliniat că situaţia este una în care constrângerile bugetare sunt foarte mari şi că o să se analizeze cu foarte mare seriozitate fiecare obiectiv de investiţii şi fiecare solicitare de creştere a bugetului. Ludovic Orban a mai arătat că încă nu s-a luat o decizie legată de ce ministere vor pierde la rectificarea bugetară.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat că jumătate din deficitul bugetar din 2020 reprezintă costul crizei economice. Ministrul a explicat, totodată, că acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute, precum cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială.

"În 2020, jumătate din deficitul bugetar reprezintă costul crizei economice. Să fie mai clar pentru toată lumea, jumătate. Iar acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute (cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială, etc) şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială. Aceasta este realitatea pe care socialiştii din Parlamentul României, împreună cu lacheii din jurul lor, vor să o ascundă românilor. Şi plătesc bani grei pentru asta. Nu se opresc aici şi nici nu se mai ascund. Vor să distrugă România şi nu-i mai interesează nimic. Votează pe bandă rulantă legi fără surse de finanţare doar pentru că pot", a scris marţi  Florin Cîţu.

El a menţionat că va administra în continuare cu prudenţă şi responsabiliate finanţele României pentru a reduce cât mai mult din impactul negativ al crizei economice asupra României.