“Măsura este una bună, dar va avea un impact redus”, cred însă unii consultanţi fiscali.

Banca Naţională a României urmează să stabilească limitele de îndatorare, iar discuţiile ar fi început chiar de luni în cadrul consiliului de administraţie. Noul regulament de creditare ar urma să fie aprobat în cel mult două săptămâni şi va stabili, conform unor specialişti apropiaţi BNR, un grad de îndatorare de 40% din venituri.

Un grad de îndatorare mai mic înseamnă, evident, mai mulţi bani rămaşi pentru alte cheltuieli după ce plătim rata la bancă. Cei cu credite cu dobândă variabilă sau cu mai multe credite dintr-un salariu de 3000 de lei ar trebui să dea băncii 1200 de lei şi 1800 să le rămână în buzunar. Înainte, raportul era invers. 1800 mergeau la bancă şi 1200 le rămâneau lor.

Procentul maxim de îndatorare ar urma să fie diferit pentru primul credit accesat sau de moneda în care ne împrumutăm. Regulile nu ar urma însă se se aplice celor cu venituri mai mari, cărora băncile le pot aproba şi un nivel de 70 de procente grad de îndatorare.

Cert este însă că noul regulament se va aplica nu doar băncilor, ci şi societăţilor de leasing şi IFN-urilor.

Adrian Benta, analist financiar: ”Cel mai bine se lua această decizie prin 2015. În acest moment, impactul este mic. Doar un grup redus de oameni vor avea stabilit gradul maxim de îndatorare.”

Evident, schimbările nu se vor aplica creditelor deja accesate. Îngrijorător este că în prima jumătate a acestui an s-au înmulţit foarte mult.

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: “Există riscul ca această rată de nerambursare să crească semnificativ în următoarele 12 luni.”

Singurul lucru bun este că peste 80 la sută dintre creditele de nevoi acordate acum sunt cu dobândă fixă, dovadă că o lecţie importantă a fost totuşi învăţată.