Oamenii cauta disperati cele mai bune oferte. La casele de schimb particulare, cursul este de 4,58lei, nu departe de cursul oficial anuntat de BNR, aproape 4,57lei. La banci insa, euro a depasit 4,60 lei.

Numarul celor care nu mai fac fata ratelor creste de la zi la zi.

In ultimele 12 luni, restantele la creditele in lei au crescut cu doar 5%, in timp ce restantele in euro au urcat cu 38 de procente, iar cele in franci elvetieni cu 55.

Evolutia pe 3 ani este si mai dramatica. Valoarea restantelor in lei a crescut de aproape trei ori, a celor in euro de peste sase ori, iar a celor in franci elvetieni de 34 de ori!

Iar aceste cifre nu includ si efectele saltului de curs din ultimele saptamani.

"In scurt timp, chiar din luna urmatoare in care apar aceste miscari de curs, se vede o deteriorare a situatiei creditelor in valuta", explica Razvan Voican, redactor sef adjunct Ziarul Financiar.

Bancile accepta acum si o negociere a dobanzii pentru restantieri si cer mai putine acte la restructurarea imprumutului.

"Ceea ce se poate face este lungirea perioadei de creditare, o perioada de gratie fara plata dobanzii sau chiar si negocierea punctuala a dobanzii", a declarat Corneliu Cojocaru, director de comunicare al unei banci.

Refinantarea nu e solutie, mai ales pentru cei care au mai multe credite, potrivit regulilor BNR.

"Posibilitatea lor de a-si consolida datoriile intr-una singura este acum restrictionata de catre noul regulament", spune Anca Bidian, director Kiwi Finance

Ei pot doar sa spere in redresarea cursului, cand trasformarea creditului in lei ar putea deveni avantajoasa.