Totusi, o singura banca le-a propus clientilor cu credite in franci o conversie insotita de o reducere cu aproape un sfert a datoriei. Bancile care nu fac la fel vor fi sanctionate de piata, crede guvernatorul Bancii Nationale.

Socul valutar din ianuarie, cand francul elvetian s-a intarit brutal, a dus la cresterea masiva a restantelor in aceasta moneda.

Astfel, restantelor in lei au crescut nesemnificativ, iar cele in euro cu mai putin de doua procente fata de finalul anului trecut. In schimb, restantele in franci au crescut cu peste 21%.

In aceste conditii oferta facuta de Banca Transilvania clientilor cu credite in franci pe care i-a preluat de la Volksbank are succes.

"Pana acum am luat legatura cu peste 6.000, aproape 6.500 de clienti ai bancii, asta corespunde o cifra de 30 la suta din tot portofoliul”, explica Omer Tetik, director general Banca Transilvania.

Oferta este vazuta cu ochi buni si la Banca Nationala. „O banca da un exemplu pozitiv de impartire a poverii, principiul impartirii poverii intre creditor si debitor fiind sprijinit de Banca Nationala cu tarie, si Banca Transilvania da un exemplu pozitiv”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Pe langa conversia in lei, clientii vor primi si o reducere a datoriei si restituirea unui comision controversat.

Banca centrala ar dori ca si alte banci sa faca la fel, dar nu le poate obliga. "In ce masura alte banci vor intelege acest exemplu pozitiv ramane de vazut. Piata ii va sanctiona oricum pe cei care... sa zic... dovedesc o anumita incapatanare", a mai spus seful BNR.

Nicio alta banca nu a lansat o oferta similara, desi aproape toate au fost atacate in justitie, inclusiv de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.