In urma cu trei ani, Aurelian Iovan avea planuri mari. A luat un credit de 35.000 de euro si a deschis o cafenea. "A functionat un an, dar din cauza crizei, am fost nevoit sa mi reduc cheltuielile. Aveam o rata de 250 euro, ulterior a ajuns pe la 400 si ceva de euro", spune Aurelian.

Intr-un final a inchis barul si n-a mai avut din ce sa isi plateasca datoria. Banca vrea acum sa-i ia casa. "Sunt in pericol de a fi executat silit, in cazul in care nu vor intelege. E locuinta parintilor mei, m-au ajutat si suntem in situatia de a ramane doua familii pe strada", subliniaza el.

Speriat a apelat la un avocat. "Putem obtine macar o pasuire de 6-8 luni in instanta", precizeaza avocatul Coltuc.

Mii de romani sunt, insa, in aceeasi situatie. In sprijinul lor sar si reprezentantii BNR. "Pentru acei clienti care se dovedesc a fi buni platnici chiar recomandam restructurari multiple, neexistand din punctul nostru de vedere o justificare in a transforma banca intr-o agentie imobiliara", declara Nicolae Cinteza.

"Piata e blocata si practic putinele vanzari pe care le putem face prin executari silite nu duc la altceva decat la o eventuala diminuare a datoriei si in niciun caz la o lichidare"
, spune Radu Ghetea, presedintele ARB.

In Bucuresti
, Arad, Dolj si Iasi sunt cele mai multe apartamente, case sau terenuri pe care s-au pus popriri. Cel mult 15% dintre locuintele ajunse in custodia bancilor isi gasesc cumparatori de la prima licitatie.