Amanarea reuniunii a fost anuntata de catre seful misiunii FMI de evaluare a acordului FMI cu Romania, Jeffrey Franks.

Acesta a aratat ca masurile afectate de decizia Curtii Constitutionale reprezentau o parte importanta din modificarile la acordul stand-by.

FMI a cerut Guvernului, dupa decizia Curtii Constitutionale de oprire a diminuarii pensiilor, sa majoreze TVA la 25%, sa urce cota unica de impozitare la 20% si sa creasca si contribtiile de asigurari sociale, dar autoritatile romane au insistat ca doar majorarea TVA la 24% asigura suficienti bani.

"In asteptarea identificarii masurilor alternative, reuniunea board-ului pentru cea de-a patra evaluare a acordului stand-by, programata pentru 28 iunie, a fost amanata. Discutiile privind masurile alternative sunt deja avansate si suntem increzatori ca vor putea fi prezentate in board foarte repede", a spus Franks, potrivit Mediafax.

Curtea Constitutionala a decis, vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Decizia Curtii Constitutionale, care respinge articole din legile austeritatii, pune Guvernul in imposibilitatea de a aplica vreuna dintre masurile prevazute in respectivele acte normative, intrucat acestea se vor intoarce la Parlament pentru a fi puse in acord cu legea fundamentala.

O misiune FMI s-a aflat, la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai, la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile. In urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI urma sa decida in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.

Franks a declarat atunci ca board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea transe a acordului cu Romania la finele lunii iunie daca Guvernul va lua pana atunci masurile la care s-a angajat, in caz contrar data urmand sa fie amanata cu cateva saptamani.

Seful misiunii FMI nu excludea nici posibilitatea ca Romania sa primeasca din nou doua transe cumulate, respectiv a cincea si a sasea, in cazul in care implementarea masurilor agreate cu Guvernul va intarzia foarte mult.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.