La finalul lunii iunie, rezervele valutare se situau la 35,208 miliarde euro. Iulie este a treia luna la rand de scadere a rezervelor valutare, dupa ce acestea au atins un nivel maxim istoric in luna aprilie, de 35,96 miliarde euro.

In cursul lunii iulie au intrat in rezervele valutare 796 milioane euro, provenind din "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele".

Pe de alta parte, au fost inregistrate iesiri de 1,368 miliarde euro, din modificarea rezervelor minime in valuta, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati la Comisia European, dar si "impactul deprecierii fata de euro a unor monede aflate in rezerva valutara (dolarul american, lira sterlina si yenul japonez)".

Potrivit raportului anual pe 2016 al BNR, la finalul anului trecut, euro avea o pondere domianta in rezervele valutare administrate de BNR, cu o cota de 75,1%, dolarul american avea o pondere de 11,8%, in timp ce restul de 13,2% din rezervele valutare era denominat in alte monede (yen, lira sterlina etc).

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia s-a redus de la 3,634 miliarde euro la 3,602 miliarde euro, ca urmare a scaderii preturilor internationale.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au scazut la 38,238 miliarde euro la finalul lunii iulie, de la 38,842 miliarde euro in iunie.

Platile scadente in luna august in contul datoriei publice denominate in valuta insumeaza 192 milioane euro.