Rezervele valutare se situau, la finalul lunii aprilie, la 35,96 miliarde euro.

In cursul lunii mai au intrat 541 milioane euro, provenind din "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele".

Pe de alta parte, au fost inregistrate iesiri de 1,018 miliarde euro, din modificarea rezervelor minime in valuta, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta.

In 5 mai, consiliul de administratie al BNR a luat prima decizie importanta de politica monetara din 2017, reducand rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 10% la 8%. Decizia s-a aplicat din 24 mai.

"Mentionam ca 24 mai - 23 iunie 2017 este perioada de aplicare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 10 la suta la 8 la suta", a precizat BNR.

Decizia a avut ca efect eliberarera catre banci a unei sume totale de circa 500 milioane euro, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia s-a redus de la 3,861 miliarde euro la 3,769 miliarde euro, ca urmare a scaderii preturilor internationale.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au scazut la 39,252 miliarde euro la finalul lunii mai, de la 39,821 miliarde euro in aprilie.

Platile scadente in luna iunie in contul datoriei publice denominate in valuta insumeaza 222 milioane euro.