Rezervele valutare ale BNR au urcat cu aproape 12% în decembrie, la peste 37 miliarde de euro. Câte tone de aur deține România

Euro
Rezervele valutare la Banca Naţională a României au urcat cu 11,93%, la 37,379 miliarde de euro la 31 decembrie, faţă de 33,393 miliarde de euro la 30 noiembrie 2020, conform unui comunicat al băncii centrale.
În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 7,038 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor pe piaţa externă în valoare nominală de 2,500 miliarde de euro, precum şi a împrumutului de la Comisia Europeană obţinut prin programul SURE în valoare de 3,039 miliarde de euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.
De asemenea, au avut loc ieşiri de 3,052 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit (inclusiv cele care au rezultat din reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută începând cu perioada 24 noiembrie - 23 decembrie 2020, de la 6% la 5%), plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,138 miliarde de euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2020 au fost de 42,517 miliarde de euro, faţă de 38,447 miliarde de euro la 30 noiembrie 2020.
Plăţile scadente în luna ianuarie 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 144 milioane euro.
Mai multe despre: #rezervele BNR#rezerva de aur
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
FMI: Perspectivele economiei mondiale rămân foarte incerte din cauza pandemiei. Decalajele dintre ţările bogate şi cele sărace vor crește
Cîţu: Banca Mondială clasează România în topul ţărilor cu cele mai multe măsuri aplicate ca răspuns la criza provocată de SARS-CoV-2
Europa se dedolarizează . Comisia Europeană vrea să crească rolul internaţional al monedei euro și să se rupă de dolarul american și de alte centre financiare
