La nivelul intregii tari, doar trei familii din cinci au baie in locuinta. 

Cu toate ca la nivelul tarii densitatea populatiei a scazut, judetul Ilfov iese din tipare. Aici avem 230 de locuitori pe kmp, fata de 189 in 2002. Asta in primul rand datorita boom-ului imobiliar, cand multi bucuresteni au renuntat la apartamentele lor pentru cartiere rezidentiale de la marginea Bucurestiului.   In jur de 60.000 de persoane au facut asta. 

''Exista un fenomen de migratie dinspre zonele urbane spre zonele rurale care a aparut de vreo 10 ani incoace'', a declarat sociologul Mircea Kivu. 

E clar ca romanilor le place sa aiba casa lor. Procentul proprietatilor private creste constant, cel putin asta arata ultimele trei recensaminte. Daca in 1992 aveam 78% de locuinte private, in 2002 s-a ajuns la 97% iar in 2012 la 98%.  

Lasam locuintele si analizam un alt fenomem care caracterizeaza intreaga Europa.  Anual in Romania vin pe lume cu 6000 de baieti mai multi decat fete. Cu toate acestea, la recensamant ponderea femeilor era cu mult mai mare decat a barbatilor. Statisticienii pun asta pe seama sperantei de viata, cu 8 ani mai ridicat in cazul doamnelor.  

Ajungem si la etnicii care ne populeaza tara. Conform datelor, la noi traiesc 619.000 de tigani, insa mai putin de jumatate recunoscut asta. In realitate sunt si mai multi, spun sociologii.  

Indirent de etnie, suntem tot mai putini. Daca in 2002 populatia stabila a Romaniei numara  21, 6 milioane de suflete, anul acesta abia daca trece de 19 milioane.